10 aprócikk, amin soha nem szabad spórolni! (Felidéző)

júl. 21., 2017

10 aprócikk, amin soha nem szabad spórolni! (Felidéző)

Hogy az átlag férjek mennyire veszik ki részüket a háztartás működtetéséből, nem tudom. Azt viszont igen, hogy mint bevásárlást önállóan is elég jó hatásfokkal elvégző férfi, milyen tapasztalatokat gyűjtöttem az elmúlt években arról, hogy a „jó olcsó” cuccok megvétele csak elsőre tűnik spórolásnak, valójában inkább pénzkidobás.

1. Csipesz

Választék van bőven, sorolhatnánk, mint Gombóc Artúr a csokifajtákat: facsipesz, vastag műanyag csipesz, vékony műanyag csipesz, kör alakú csipesz, „trükkös” csipesz stb.csipesz. A lényeg: soha ne dőljünk be a megigézően olcsó, sok színben pompázó, vékony műanyag csipesz csábításának! Egyszer még felrakod vele a bugyit, alsógatyát. Talán kétszer is. De aztán mikor vennéd le, nyomod össze az eszközt, letörik az egyik szára, és a kezedben marad. A bugyi és a gatya meg a szárítón...

2. Fogpiszkáló

Vigyázzunk, nem az olcsó az olcsó!

Vigyázzunk, nem az olcsó az olcsó!

Ebből alapvetően két fajta létezik: az egyik, ami kemény fából van, a keresztmetszete kerek, két vége pedig olyan hegyes, hogy egy jól kiképzett TEK-es ölni is tud vele. Na, ezt kell megvenni! A másik puha fából van, lapos, téglalap keresztmetszetű, végei nem hegyesek, és jellemzően közétkezdék sárga, illetve piros műnyag sótartóinak kötelező tartozéka. Ha egy hagymás rostélyos után ezzel szeretnénk etávolítani fogaink közül a makacs hátszín cafatokat, a következő történik: a fogpiszkáló szálirányban azonnal reped, aztán ahogy utánanyúlunk, törik is. A hegye beszorul a fogak közé, a másik fele pedig rosszabb esetben bele is állhat a szájpadlásunkba.

3. Zsebkendő

Ez az a termék, amiből nagyon jónak kell lennie a „no name” márkának, hogy ne az agyonreklámozott, sokkal drágább, három rétegű külföldit vegyem meg. Mert jó ötletnek tűnhet az olcsóbbat leemelni a polcról, egészen addig, míg nem használjuk. A két réteg már a célterülethez juttatása pillanatában szét akar válni egymástól. Ezért rászorítunk. Aztán indul a rendeletetészerű használat, a rétegek megint távolodnak egymástól, de a mozdulatot már nem tudjuk visszatartani, a taknyunk pedig végül az ujjaink végén köt ki, miután a nanomilliméternyi (nem tudom, pontosan mennyi, de biztosan jó kevés) vékony rétegek azonnal átáznak és szétszakadnak.

4. Fülpiszkáló

Ezzel is jól megjárhatjuk!

Ezzel is jól megjárhatjuk!

 

Kétféle ember létezik: aki szerint a fülpiszkáló hülyeség, mert csak még beljebb nyomja a zsírt a hallójáratokba, a másik viszont nem tud meglenni nélküle, és használata nem pusztán higiéniai művelet, hanem egyenesen élvezeti tevékenység. Kivéve persze akkor, ha olyan terméket választunk, aminek vattája a második körkörös mozdulat hatására a fülben marad, amit jó esetben szerető társunk ki tud venni egy szemöldökcsipesszel, kevésbé szerencsés esetben mehetünk az SZTK fül-orr-gégészetére.

5. Zokni

Szöszmösztár

Szöszmösztár

 

Jaj, ezzel már hányszor póruljártam, vagy mondhatnám: spóruljártam! Ott állok a boltban, előttem a sok-sok zokni. Megfogom, méregetem őket. Ez is jó, az is jó, amaz még jobb, na de annyit azért nem adok egy zokniért, nem ér annyit a lábfejem. Aztán megveszem az olcsót, „jó lesz az...” - de nem, soha nem lesz az jó. Felhúzom, és azonnal tudom, hogy miért nem: belül, a lábujjaknál olyan vastag a varrás, hogy bárhogy próbálkozom, nem tudom úgy elhelyezni a lábfejemet, hogy ne akadjak bele abba az átkozott varrásba. Aztán mivel sietni kell, marad az új zokni a lábon. Idővel elfelejtem, már nem is foglalkozom vele. Aztán jön a nap vége, fürdés. Veszem le a zoknit, és a lábfejemmel együtt jön még ki annyi szöszmösz, amivel egy rongybabát meg lehetne tölteni. A maradék a lábfejre ragad, de ez csak azután derül ki, hogy elmerülök a kádban, és úszkáló szöszmők vesznek körül. Ekkor aztán kezdődhet a halászat.

6. Csavarhúzó

Több kárt okozhat, mint amennyi hasznot hoz

Több kárt okozhat, mint amennyi hasznot hoz

 

Nem vagyok az a klasszikus ezermester. Sőt, ha ez az 1000 a mérőszáma az ügyesen bütykölő embereknek, akkor én mondjuk nagyjából olyan 83, azaz nyolcvanhárommester lehetek. Ez még párosul a rendkívüli szétszórtságommal, aminek köszönhetően egyetlen szerszámkészletünk sem teljes, ellenben a ház különböző szegleteiben bármikor bármilyen szerszám előkerülhet. Ha nem találom, mikor éppen kellene, akkor veszek. Na, de erre aztán már igazán sajnálom a pénzt, ezért legutóbb is a legolcsóbb csillagcsavarhúzót újítottam be. Mire a harmadik, közepesen kemény csavart húztam volna be a helyére, a szerszám feje szépen elvásott. De legalább a leváló apró fémforgácsok garmadája buliba készülő lányoknak, csillámpor gyanánt még jó lehet.

7. WC-papír

Lásd a 3. pontot!

8. Mosogatótabletta

Vakarhatjuk le az edények faláról

Vakarhatjuk le az edények faláról

 

Vettünk vagy 60 darab hiperolcsót az egyik multi saját márkás termékéből. De tényleg nagyon olcsó volt, és tényleg nagyon használhatatlan: a szennyes edények kevés kivételtől eltekintve koszosak maradtak, a tabletta felét az egyik borospohár falára ragadva találtuk meg. Ez is „jó vétel” volt...

9. Borotva

Erről egy történet jutott eszembe: egyik legjobb barátom nagyon jó áron jutott hozzá a berettyóújfalui piacon egy 10 darabos, eldobható borotvacsomaghoz. Mind a tizet elhasználta. Egy nap alatt. Bár megborotválkoznia így sem sikerült, viszont a jutányos áron vett eszközökkel ügyesen eltüntette a bőrt a borostája alól. Mindenhol vérző, szőrös arca valósággal beleégett a retinámba.

10. Bolhanyakörv

Ők megérdemlik a minőséget!

Ők megérdemlik a minőséget!

 

Lehet, hogy állatja is válogatja, de tapasztalatunk szerint a legolcsóbb bolha- és kullancsnyakörvek, azon kívül, hogy büdösek, az égvilágon semmit nem érnek, minden élősködő vidáman elvan mellettük. Hogy mi, emberek néha milyen hülyék vagyunk, hogyan tolunk ki magunkkal a talmi spórolással, a mi dolgunk. De a házi kedvenceinken aztán tényleg ne spóroljunk!

(Az írás 2016. szeptember 19-én jelent meg.)

Balczó Mátyás

Hozzászólások