10 dolog, amiért a bőröm hálás (Felidéző)

febr. 23., 2018

10 dolog, amiért a bőröm hálás (Felidéző)

Egy hónap múlva 39 éves leszek. Ugyanakkor, minden szerénytelenség nélkül mondhatom, nem tűnök annyinak. A böröm - kisebb bőrhibáktól, tág pórusoktól eltekintve - kifejezetten jó állapotban van. Ennek a fő okait pontosan tudom és meg is osztom veletek.

1: Hidratálás

Már 16-18 éves korom óta állandóan hidratálom az arcbőrömet. Minden nap kétszer használok valamilyen arckrémet. Régebben persze nem volt pénzem drága krémekre. Akkor kerestem olcsóbb alternatívát, ha mást nem, akkor a filléres, de tiszta gyógyszertárit. A lényeg, hogy ebben soha nem ismertem tréfát: a napi kétszeri arckrémezést nem mulasztottam el az elmúlt 20-22 évben. És milyen jól tettem.

2: Micellás víz

Régebben alkoholos tonikot használtam a pattanásos bőrömre. Ez egy eszméletlen tévút. Az alkohol kiszárítja a bőr felső rétegét és ezáltal még erősebb zsírtermelésre serkenti a bőrt. Ezzel szemben a micellás víz gyengéden, mégis alaposan tisztít, miközben kíméli a bőrt. Most már leginkább csak ezt használom tisztításra és nagyon szeretem.

3: Sminklemosás

Szinte nincs olyan nap, hogy ne használnék sminket. Nem sokat, nem durvát, de egy szép, nőies sminket minden egyes nap készítek. És soha, soha nem fekszem le úgy, hogy ennek akár csak nyomai a bőrömön maradjanak. Minden este alaposan letisztítom az arcomat. Ez segít abban, hogy a bőrömön ne keletkezzenek tisztátalanságok, gyulladások.

4: Se szoli, se napozás

Még sosem voltam szoláriumban és nem szoktam napozni. Minden egyes nap, amikor erősebb a napsütés, én 50 faktoros fényvédőt használok. Bár aláírom, hogy kis mennyiségben még akár hasznosak is lehetnek az UV-sugarak (Moncsi barátnőm például a szeborreás bőrét regenerálja így és működik), én tartózkodom tőlük. Maradok hófehérke. Nekem ez így tetszik.

5: Tiszta eszközök

A sminkeléshez használt ecseteket és szivacsokat rendszeresen és alaposan tisztítom. Nem veszek ehhez drága tisztítószereket, elég az egyszerű babasampon is. A lényeg az, hogy koszos ecsettel nem érek a bőrömhöz sohasem. Ha nem tisztítanám az ecseteimet, az gyulladt pattanások képződését okozná, amit nem szeretnék.

6: Szérumok, olajak

25 év felett mindenképpen ajánlják a szérumok, olajak használatát. Én is használok ilyeneket. Érdekes módon a zsíros bőrömön nem ront, inkább javít az olajak használata (pl. a csipkebogyóolaj kifejezetten jó a zsíros bőrre).

7: Dohányzás - soha!

A cigaretta szürkévé, kellemetlen szagúvá, érdessé, öreggé teszi a bőrt. Sok esetben megfigyelhető egy szürke fátyol a dohányosok bőrén. Nem tudom, hogy ezt el lehet-e tüntetni rendszeres tisztítással. Mindenesetre ha a dohányzást nem tudod vagy nem akarod abbahagyni, magas C-vitamin tartalmú szérumot mindenképpen használj.

8: Koreai kozmetikumok

Ma már bármi beszerezhető az internetről, illetve rengeteg információt is találhatunk a kozmetikumokról. Így fordultam a koreai kozmetikumok felé. Dél-Korea a világ egyik vezető kozmetikai nagyhatalma, Japán, Kína és Oroszország már felfedezte ezeknek a csodás termékeknek az előnyeit. Kipróbáltam néhányat és nagyon is beváltak. Nem irritálnak, tele vannak a legmodernebb hatóanyagokkal és nagyon cuki csomagolásban kaphatóak, nem is magas áron.

9: Tiszta párnahuzat

A párnámat biztos, hogy hetente áthúzom. Mivel tele van bacival, poratkával, mindenféle trutyival, képes pattanásokat okozni, ha nem tiszta a párnahuzat. Éppen ezért néhány naponta mindenképpen cseréljétek le, ez meghálálja magát. Jó, ha 90 fokon mossátok, esetleg fertőtlenítő mosószerrel.

10: Tiszta mobil

A legtöbb baktériumot a telefonunkon találhatjuk. Én mindig használok rá védőfóliát, amit rendszeresen letörlök egy kis alkoholos kéztisztító folyadékkal, vagy alkoholos kendővel.

Bár nem mondom, hogy kifejezetten szép vonásaim lennének, mert ez így nem igaz, de az, hogy a bőrömnek van egyfajta ragyogása, ezeknek a trükköknek köszönhető. Nem nagy dolgok - ha eddig nem tettél a bőrödért, kezdd el most! :)

(Cikkünk 2018. január 4-én jelent meg.)

Zigó JuditZigó Judit

Hozzászólások