5 kütyü, ami minden nőnek jól jön (Felidéző)

ápr. 18., 2018

5 kütyü, ami minden nőnek jól jön (Felidéző)

Nagyon szeretem a kütyüket, a digitális világban igazán otthon érzem magam. Bár 1979-ben születtem és elvileg a digitális kompetenciákkal megáldott, Y-generációnak nevezett fiatalok 1980 után születtek, én úgy gondolok magamra, mint egy kicsit korán érkezett Y-generációsra. A 70-es évek X-generációsainál lényegesen fontosabbak számomra a technikai kütyük és bigyók. Ez akkor lett teljesen világos számomra, amikor rájöttem, hogy több tech-csatornát követek a YouTube-on, mint “beauty-gurut”. Azt gondolom, nőként számos olyan kütyü van, aminek különösen hasznát vesszük.

1: Power bank

A mobiltelefonok hihetetlen fejlődésen mentek át az utóbbi 10 évben, éppen csak az akkumulátorok kapcsán nem történt meg az a fejlődés, ami lehetővé tenné, hogy a telefon akár csak egy egész napot (de jó esetben még többet) kibírna töltés nélkül. Erre a problémára jelent megoldás a power bank, ami egy kis téglalap vagy henger formájú eszköz. Ezt feltöltve, majd a telefont ehhez csatlakoztatva leadja az energiát és a telefont fel lehet vele tölteni. A legfontosabb jellemzője a “mAh” , (milliamperóra) ami minél magasabb, annál jobb. 5.000 alatt nem érdemes megvenni, de legjobb, ha 10.000 körül van ez a szám. Kínai rendelős oldalakon elképesztő, több tízezres, százezres értékekkel árulnak power bankot - a töredékét sem teljesítik ezek. Jobb, ha szaküzletben vásároljuk, garanciával.

2
: Pendrive

Fontos, hogy egy nő mindig felkészült és rendszerezett legyen. Már többször jól jött, hogy mindig van nálam egy pendrive, többször megmentettem már munkahelyi helyzeteket vele. Ráadásul van egy OTG nevű kis átalakítóm is, amivel a pendrive a mobiltelefonba is bedugható és a fájlokat lehet a telefonra/telefonról is másolgatni. Még emlékszem, hogy az első pendrive, amit vásároltam, 128 Mb-os volt és 7000 Ft-ba került. Ma már 32 Gb-os kapható ennyiért. Az 256-szoros méretet jelent. 

3: E-book olvasó

Ma már nagyon sok könyv elérhető e-bookban, köztük sok ingyenesen is. Elég menő, ha belegondolok, hogy közel 800 könyvvel a táskámban megyek mindenhová. Nagyon szeretem. Az e-ink kijelzővel szerelt e-book olvasók kímélik a szemet és gyakorlatilag hetekig bírja az akksija. Az olcsóbb, LED-kijelzős modellek nem igazán olvasásra valók és könnyen lemerülnek, így mindenképpen az e-ink kijelzős készülékeket ajánlom. 

4: Okosóra

A legolcsóbb okosórák, vagy okoskarkötők már 8-10 ezer forintos áron is elérhetőek. Nekem is ilyenem van és teljesen elégedett vagyok vele. Monitorozza a pulzust, a lépésszámot, az alvást, ébreszt. Az enyémnek cserélhető a szíja, így egy nemesacél fémszíjjal hordom, ami által a sportos jellegét elvesztette, inkább elegáns hatást kelt. Ha ilyenben gondolkodsz, akkor érdemes utánanézni, hogy van-e olyan modell, ami megegyezik a telefonod gyártójával, mert ezáltal lehet, hogy bővített funkciókkal tudod használni az órát. Ha nincs, akkor jóformán csak az anyagi lehetőségeid szabnak határt.

5: Bluetooth-hangszóró

Egy kisméretű dobozka, éppen csak akkora, mint egy arckrém, ám meglepő hanghatásra képes. Már párezer forintért beszerezhető, ráadásul nagyon cuki színekben is kapható. Nekem egy arany-fehér csíkos van. Alapvetően úgy működik, hogy a telefonodat (laptopodat, tabletedet, stb.) egy mozdulattal párosítod az eszközzel és ezt követően a hang nem a telefonból, hanem a hangszóróból fog jönni. Van, amelyik mikrofonnal is rendelkezik, így alkalmas kihangosított beszélgetésre. Mások kezelik a memóriakártyát, így kártyáról is tudsz vele zenét hallgatni. Persze nemcsak ilyen tenyérnyi méretben kapható: van olyan is, amelyik félméteres, henger alakú és önmagában egy 7.1-es hangszórórendszert helyettesít. Ennek persze már az ára is borsosabb. 

Ezek a kütyük nem nagyon drágák, ám képesek az életünket könnyebbé, kényelmesebbé tenni.

 

(Cikkünk 2018. február 7-én jelent meg.)

Zigó JuditZigó Judit

Hozzászólások