5 lépés a digitális szemét ellen

dec. 10., 2017

5 lépés a digitális szemét ellen

Amennyi képet, dokumentumot, videót, zenét töltünk le és készítünk, nagyon hamar megtörténhet az, hogy betelik a telefon és a számítógép memóriája. Ha viszont már egyébként is végzünk nagytakarítást az év végén, akkor a digitális szemetet is takarítsuk el! Elhatároztam, hogy ezt most megteszem. Két laptop és egy telefon, valamint számos felhasználói fiók vár arra, hogy kipucoljam.

1: Közösségi oldalak

Mindannyiunknak vannak olyan ismerőseink, akik nem is igazi ismerősök, vagy/és agybajt kapunk a posztjaiktól. Ezek nagy részét nyugodtan ki lehet takarítani. De amire sokan nem gondolnának: a kedvelt oldalak egy részét is törölni lehet. Azok az oldalak, amelyek nem tesznek közzé tartalmat, vagy amelyekkel már nagyon nem tudunk azonosulni, szintén törölhetők. Így több posztot fogunk látni azoktól az ismerősöktől és oldalaktól, amelyek valóban fontosak. Az elmúlt időszakban elkezdtem törölni a már nem releváns oldalakat: 2000 oldalkedvelésem volt, a teljesen nyilvánvalóan nem szükségeseket kapásból kitöröltem. Még mindig van 1000 és ezt tovább szeretném csökkenteni, de ez már nehezebb menet lesz, mert itt már az oldalak aktivitását is néznem kell.

2: Hírlevelek, e-mailek

Nagyon sok olyan hírlevelet kapok, amelyekre évekkel ezelőtt iratkoztam fel és sosem olvasom el őket. Csak gyűlnek a postaládámban. Két feladatom van: leiratkozni a számomra már nem érdekes hírlevelekről és ezt követően törölni a postaládámból a rengeteg szemetet. A Gmail Közösségi és Promóciók fülét kapásból ürítem, a többinél csak azt tartom meg, ami tényleg fontos. Esetleg ha kell, archiválom a leveleket.

3: Telefon

Itt vagyok a legnagyobb bajban, ugyanis a telefonom memóriája állandóan betelik. Éppen most is. Több ezer kép van rajta, amelyeket szelektálni kell. Lehet, hogy felmentem majd a felhőbe, vagy veszek egy nagy kapacitású hordozható merevlemezt és arra készítek majd biztonsági mentést. Ez nagy falat lesz és biztos, hogy sokáig fog tartani.

4: CD-k, DVD-k

Sok helyet foglalnak ezek az adathordozók és egyáltalán nem biztos, hogy az összesre szükségem van. Első körben veszek egy nagy CD-tartó táskát és minden olyan lemezt, aminek a tokjára nincs szükség, de a lemezre igen, bepakolok oda. Így eleve kevesebb helyet foglal majd. Az is lehetséges, hogy a régi zenéimet az audio CD-kről mp3-as CD-re fogom kiírni és így kevesebb lemez is elég lesz. Az viszont még kérdés, hogy mit fogok kezdeni a kidobásra ítélt lemezekkel.

5: A számítógép mappái

Talán ez a legnagyobb falat. Érdemes eleve rendszerezni a könyvtárat, mert ezt átnézni biztosan több órába telik. Van egy jó trükköm: azokat a fájlokat, amikről tudom, hogy csak egyszer fogom felhasználni, eleve egy ilyen “egyszer használatos” mappába gyűjtöm. A többit meg átnézem, tart ameddig tart. Különbözőképpen rendezem a fájlokat: a legrégebben használt, illetve a legnagyobb fájlok azok, amik nagy valószínűséggel törlésre kerülnek.

Csak aztán ne feledjük a kukaürítést! :)

 

Zigó JuditZigó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások