50 felett is aktívan - senior tornával!

márc. 1., 2018

50 felett is aktívan - senior tornával!

Szívügyem az idősebb korosztály, sőt, úgy érzem megvan bennem minden ahhoz, hogy segítsem őket. Éppen ezért úgy döntöttem, senior tornával fogok foglalkozni. Mára már sok mindent megtanultam az 50 feletti mozgás sajátosságairól. Így jött az ötlet, hogy adjak egy képet azoknak, akik szívesen kipróbálnák, de nem merik.

A senior torna sokak elképzeléseivel ellentétben nem gyógytorna, hanem egy preventív, kondíciójavító mozgásforma 50 felett, mellyel a megelőzést szolgáljuk. Fő irányvonala a hát, derék, csípő, vállak, izmok és ízületek karbantartása. Célja az egészségmegőrzés és a csontritkulás valamint a rossz testtartás megelőzése. Ez esetben teljes körű átmozgatás történik, ahol beolajozzuk az ízületeket, tehermentesítjük őket és a fokozatosság elve szerint erősítjük az izmainkat! Elsősorban azoknak javaslom ezt a mozgásformát, akiknek nincs előrehaladott, komolyabb problémájuk. Mindenképpen érdemes elkezdeni a mozgást és hozzászoktatni magunkat akár fiatalabb korban, hiszen most már egyértelműen kijelenthető, hogy életünk első 30-35 éve alapozza meg a későbbi éveink minőségét! Azt, hogy hogyan, milyen fizikai, szellemi és egészségi állapotban éljük, majd a 40-50-60-70-es éveinket csakis rajtunk múlik! Ha az életünk első egyharmadában kellőképpen odafigyelünk szükségleteinkre, óvjuk egészségünket, tápláljuk szellemi és lelki éhségünket, rendezzük társas kapcsolatainkat, harmóniába kerülünk, akkor nagy esélyünk van a hosszú kiegyensúlyozott, egészséges és boldog életre! Lehetőleg törekedjünk erre! Hiszen a jó alapok létfontosságúak!

Takács Brigitta


Rehabilitáció során és műtétet követően is van lehetőség teljes életet élni senior tornával gyógytorna mellett! Speciális, kímélő gyakorlatokkal a térd-, csípőprotézis, sérv és egyéb előrehaladott elváltozás is hatékonyan kezelhető vele. Átlagéletkorunk és életminőségünk rohamosan csökken, hazánkban pedig már nincs olyan család, ahol ne lenne érintett, éppen ezért fontosnak tartom, hogy nagy hangsúlyt kapjon - főleg 50 felett - a prevenció. Számos eszköz áll rendelkezésre, melyekkel a módszer hatékonyságát fokozhatjuk. Ilyen például egy gumiszalag, egy kislabda (Body Ball), vagy éppen egy nagylabda (Fit Ball). De gyakorlatok közben használhatunk törölközőt, vagy akár egy fáslit is és egy kispárna is nagyon nagy segítségünkre lehet. A lényeg, hogy a mozgás könnyebben kivitelezhető legyen. Kezdők alacsony intenzitással, kevesebb ismétlésszámmal dolgozzanak, majd ez fokozatosan emelhető az edzettségi szintünknek és a terhelhetőségüknek megfelelően.  

Idősebb korban is fontos az aktivitás!


A nyak és váll torna, valamint kézfej és a lábfej torna a végtagok vérellátását biztosítják, ezért előszeretettel teszem a senior tornám részévé. Sokan panaszkodnak, hogy hideg a kezük, lábuk, ezekkel az apró trükkökkel pedig elkerülhető mindez. Nem beszélve arról, hogy a kényelmes, modern életünkből adódóan az állandó cipő, papucs viselete korlátozza a lábfejünket a mozgásban, így a lábfej és talp izmai beszűkülnek, idővel lerövidülnek, ami lúdtalphoz, bokasüllyedéshez is vezethet. Keltsük életre lábfej tornával a lábunkat és gyakran érintkezzünk a környezetünkkel lábbeli, zokni nélkül, hogy a talp akupunktúrás pontjait stimuláljuk. Ezzel a stimulációval beindíthatjuk a szervezetünk öngyógyító mechanizmusát.

Kettlebell, a jó erőnlétért!


Ha már a prevenciónál tartunk és fontos a személyes egészségünk, fordítsunk napi 10 percet egy kis trombózismegelőző vénás tornára. Mindegy, hogy melyik korosztályba tartozunk és hogy álló vagy ülő munkát végzünk, mert ez a torna mindenkire jótékony hatással van. Örökletes tényezők mellett a mozgásszegény életmód, az elhízás is kiváltó ok lehet a trombózisnál, éppen ezért azt gondolom, napi 10 perc az íróasztal mellett, vagy reggelente az ágy szélén ülve, vagy akár a buszmegállóban állva mozgassuk át a lábainkat!

Biztos vagyok benne, hogy a szervezetünk meghálálja.

A szerző Facebook-oldala ITT elérhető.

Takács Brigitta life coach & trainer

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások