8 érv a meditácó mellett (Felidéző)

márc. 9., 2018

8 érv a meditácó mellett (Felidéző)

A meditáció pozitív hatásait az orvostudomány is elismeri, testileg-lelkileg-szellemileg feltölt, gyógyít, kikapcsol. Azonban sokan egyfajta megfoghatatlan, véghezvihetetlen dolognak tartják, pedig a valóságban ez egy könnyen és simán megoldható dolog.

1: Van aktív és passzív meditáció. Az a kép, amit általában a meditációhoz kapcsolunk, amikor a jógik, vagy szerzetesek teljesen kiürítik az agyukat és nem gondolnak semmire, a passzív meditáció. Az aktív meditáció sokkal könnyebb egy “hétköznapi” embernek. Érdemes aktív, vezetett meditációt választani, amikor egy kellemes zenére felmondott szöveget hallgatsz, így tulajdonképpen irányítják a fókuszodat és a gondolataidat.

2: Meditáció közben az éber állapotú béta agyhullámokhoz képest lassabb agyhullámon kezd el működni az agy, ezeket alfa és théta  agyhullámoknak nevezzük. Minél mélyebb, lassabb agyhullámon működik az agy, annál inkább teremtő állapotba kerülsz. Amit ilyenkor érzel, gondolsz, az sokkal mélyebben, hatékonyabban épül be az életedbe.

3: Léteznek különféle irányított meditációk: olyanok, amelyek az önkorlátozó hitrendszereket, blokkokat oldják, van bőségmeditáció, lélektárs-behívó meditáció, reggeli és esti meditáció, sikert bevonzó meditáció, csakraharmonizáló, női- és férfienergiákat mozgósító meditáció… végtelen a sor. Érdemes többet meghallgatni és arra “rászokni”, amelyiket szívesen hallgatod.

4: Van, akinek nehézséget okoz, hogy könnyen belealszik a meditációba. Én is állandóan küzdök ezzel. Érdemes ilyenkor ülve meditálni, nem pedig fekve. Lehetséges, hogy ilyenkor “menekül” a tudat az éppen aktuális téma elől, akkor erre érdemes alaposabban, hatékonyan dolgozni. De az is lehet, hogy alvás közben is eljut a lényegi információ. Ez változó, de adott helyzetben meg fogod érezni.

5: Érdemes minden egyes nap 20-30 percet meditálni, de ha ez semmiképpen nem megy, akkor legyen heti 3, vagy akár heti 1, de az biztosan. Fontos a rendszeresség, a következetesség. Az agyad és a tested a meditáció során hatékonyan pihen és regenerálódik, a lelked pedig megtisztul.

6: Én nagyon szeretem az agykontrollos és a thétás meditációkat. A videómegosztó oldalon is sok ilyen van feltöltve, de CD-n is vásárolhatsz ilyesmit. Ezek nagyon tiszta, egyszerű, könnyed meditációk, mégis nagyon hatékonyak. Én egyszer megcsináltam egy pénzmágnes-meditációt a javasolt 21 napos időszakban minden egyes nap és az életembe váratlan pénzösszegek áramoltak, majdnem félmillió forint! Elképesztő érzés volt. Érdemes tehát rászánni az időt.

7: Ha semmiképp sem megy a meditálás, próbáld meg egy nyugodt cicával vagy kutyával az öledben. Én például remekül meditálok a tacskómmal, aki egy nagyon nyugodt kutya. Szuper érzés, ahogyan az állatból áradó energiákkal együtt tudsz dolgozni.

8: Sok olyan tevékenység van, ami nem a klasszikus meditáció, de mégis hasonlóan hat. Van, akinek a futás vagy az edzés. Vagy éppen egy állat simogatása. Számomra ilyen a főzés, egy csodálatos transzállapotként élem meg az egészet. De ide tartozhat egy szerelmeskedés, egy csók, egy séta, egy evés. A lényeg, hogy az agyad ilyenkor fogékonyabb - ezért igyekezz csodálatos jó dolgokra gondolni.

Ha még nem próbáltad, mindenképpen érdemes rászánni az időt. Sokkal jobban fogod magad érezni utána! Éppen ezért könnyű rászokni. De mivel csak pozitív hatásai vannak, ez kizárólag jót jelent! :)

 

(Cikkünk 2018. január 17-én jelent meg.)

Zigó JuditZigó Judit

Hozzászólások