A Sugar-jelenség, kicsit közelebbről (Felidéző)

febr. 25., 2018

A Sugar-jelenség, kicsit közelebbről (Felidéző)

Mi is az a Sugar-kapcsolat? Hogy lehet definiálni? Kik a résztvevők? Miként működik? Mi a pénz szerepe a történetben? Sok olyan kérdés, melyet lehet, hogy soha nem is akartunk feltenni, nem is hallottunk még erről a fajta viszonyról illetve távol tartottunk magunkat attól, hogy bármi információnk legyen ezzel kapcsolatban. Vagy esetleg már kíváncsiságból beírtuk a keresőnkbe és utánaolvastunk miről is szól a dolog. Bekukkantottam rövid időre ebbe a világba. Leírom, hogy mit láttam, miket találtam a virtuális tér online partnerkereső közegében, elsősorban a Sugar Daddyket szemügyre véve. 

 

Ki is az a Sugar Daddy?

Sikeres, tapasztalt, komoly egzisztenciával rendelkező férfi, aki támogatja, elbűvöli partnerét, gondoskodik róla, lelki és anyagi biztonságot nyújt számára. Ez a klasszikus értelemben vett definíciószerű „álom” SD (ez a Sugar Daddy rövidítése). A valóságban kb. 30 és 65 év közötti férfiak, akiknek vagyona és éves bevétele nagy különbségeket tud mutatni. Többségük házas vagy különféle típusú, nyitottságú párkapcsolatban él illetve egy részük egyedülálló.

Mit és kit keresnek a férfiak?

Abból kiindulva, hogy mindenki egyedi, általánosságokat megfogalmazni nemigen lehet, úgyhogy ez csak kísérlet arra, hogy lefedjük a teljes repertoárt. A kapcsolatok e típusa általánosságban véve diszkréción alapszik, jellemzően a felek a külvilág irányába titokban tartják, mindamellett, hogy előfordulnak felvállalt, támogatáson alapuló kapcsolatok is. Kulcsfontosságú számukra, hogy fennálljon a kötetlenség, megbízhatóság, a kaland, az élvezet, a kölcsönös szimpátia, előnyök a partnerek között. Lehetőség szerint a hölgy legyen csinos, igényes, nyitott, érdeklődő, értelmes, rugalmas, humoros, szexkedvelő, tudjon tükörbe nézni, egészséges lelkületű, aki fél szavakból ért, kíváncsi, jókedvű, odaadó, megértő, társ az élményekben, tisztelettudó, valamint aki nem kér számon, nem bonyolítja túl a dolgokat, nem fáj a feje, nem követelőző. A sort lehetne még tovább bővíteni. Egyes férfiak szeretnék olyan lányok, nők társaságát élvezni, akikkel a hétköznapi életben alig találkoznának, akikkel kikapcsolódhatnak a mindennapok rohanásából, akik partnerek hétvégi programokhoz, utazásokhoz. Akad, aki barátságot keres extrákkal.

Mi lehet a motiváció?

A férfiak kiemelték pozitívumként, hogy a Sugar-kapcsolat egyik előnye, hogy őszintén tudják tisztázni a nőkkel, hogy ki mit akar, pontosan mik az elvárások a másik fél irányába. Egyszerűen lefektethetőek a játékszabályok, nem kell felesleges köröket lefutni a kapcsolatban, hanem tisztázzák, hogy hol a határ, ki mennyire mászhat bele partnere magánéletébe. Nincs félrevezetés, hazugság, hanem mindenki elmondja, mit gondol. Alapesetben a felek tisztában vannak azzal, hogy ez nem egy örökké tartó viszony. A cél elsősorban az, hogy jól érezzék magukat a résztvevők benne és szórakoztatóak legyenek egymás számára, leginkább kötöttségek nélkül, lazán. A férfiak többsége meglehetősen elfoglalt, kevés szabadidővel rendelkeznek, így ezt a rövid időt élvezetesen, kellemes társaságban akarják eltölteni.  Létezik egy olyan oldala is a történetnek, hogy támogatással olyan lányok is lefekszenek az adott férfival, akik anélkül nem biztos, hogy megtennék. Normális párkapcsolat kialakítása a férfiaknak sok energiabefektetéssel, nehézséggel járna, ez a megoldás kényelmesebb, egyszerűbb. Egyesek szeretnék kiélni gondoskodási hajlamukat. Mások nem hisznek a monogámiában. A házasok, párkapcsolatban élők többsége egyfajta hiánypótlásra használja a Sugar-kapcsolatot, leginkább abban a vonatkozásban, hogy szexuális téren a partnerükkel nincsenek összhangban, nem kielégítő számukra a szexuális életük. A feleségüket, partnerüket nem akarják elhagyni, mert egyéb területen működőképes a házasságuk, kapcsolatuk.

És hát a csúnya anyagiak…

Alapvetően minden megegyezés kérdése. A támogatás is. Igények, vágyak, elvárások találkoznak egymással, kereslet-kínálat egymáshoz idomul. Széles skálán mozog az összeg. Bőkezű úriemberek akár félmillió Ft havi összeget is rászánnak az adott hölgy segítésére, támogatására, de vannak akik havonta legfeljebb néhány tízezer Ft-ban gondolkoznak a kapcsolat finanszírozását illetően, ami lehet, hogy nem is pénz formájában, hanem ajándékokban jelenik meg.

Mi a helyzet az érzelmekkel?

Nehéz kérdés. Alapvetően nem az hajtja a partnereket, hogy szerelembe essenek és érzelmi hullámvasúton masírozzanak együtt kéz a kézben. Azonban akad ebben is kivétel. Nincs kizárva az sem, hogy fel-felbukkanjon ilyesmi is. 

Összegzésképpen csak egy gondolat: Lehet, hogy a férfiak részéről egy álomkép kergetése zajlik valójában, ami soha nem kerül elérhető közelségbe, de az illúzió mégis megmarad, hogy létezik az elvárásuknak megfelelő álomnő? A választ nem tudhatjuk.

Direkt módon született bizonyos értelemben egyfajta tájleíró jellegű írás a témával kapcsolatban, hisz a cikknek nem célja, hogy bármiféle álláspontot, véleményt, ítéletet fogalmazzon meg a jelenséggel összefüggésben.

(Cikkünk 2018. január 6-án jelent meg.) 

Réka

Hozzászólások