Egyre többször találkozom azzal az elborult gondolkodással, hogy ami természetes, az egészséges. Azoknak, akik hisznek ebben a tételben, csak azt a nagyon sarkos példát említeném, hogy a gyilkos galóca is természetes, a benne megtalálható, szintén természetes amanitinek miatt azonban az ugyancsak hipertermészetes kalapjából akár egyetlen elfogyasztása is a nem éppen „természetes”, mérgezéses halál beálltát jelenti.
Talán a fenti példa segít rávilágítani arra a tényre, hogy a természetes gyógyteák, nyugtatók, altatók - hasonlóan a nem természetes gyógyszerekhez - egyáltalán nem egészségesek. Sőt, sokszor elfejtik a „hozzáértők” megemlíteni, hogy a gyógyszerek számtalan esetben ugyancsak természetes hatóanyagokból készülnek. Szóval ez csak egy hatalmas marketinglufi.
Nem kívánom megvédeni a gyógyszercégeket, de egy biztos: a gyógyszergyárakban olyan szigorúan ellenőrzött folyamatok vannak, olyan patikatisztaság, amelyek szinte kizárják az emberi hibalehetőséget. Míg a termékeiket „természetesnek” mondó garázscégeknél a minőségbiztosítás sokszor kérdőjeleket hagy maga után. A kérdést főként az élelmiszergyárak versus kistermelői élelmiszerekhez történő hasonlítással tudnám legjobban szemléltetni.
Több esetben fordult már elő, hogy a kisebb élelmiszerüzemekben olyan állapotok uralkodtak, amelyek, ha az emberi szervezetre káros, sok esetben mérgezést okozó, felelőtlen tárolás, feldolgozás természetesnek mondható, akkor bizony ezek nagyon természetesek voltak. Szóval ne engedjétek átverni magatokat!
A természetes nem egyenlő az egészségessel, és ez fordítva is igaz. Erre a legjobb példa pedig a citromsav és az aszkorbinsav ellentéte. Két egymástól teljesen különböző vegyületről van szó. A citromsav és az aszkorbinsav közötti legfontosabb különbség, hogy míg az előbbi teljesen természetes, a másikat szintetikus módon állítják elő. Egyetlen oxigénatomban térnek el egymástól, de éppen ez az aprócska különbség okozza, hogy az aszkorbinsav az egyik legfontosabb vitamin, a skorbutot gyógyító C-vitamin antioxidáns, amely nem mellesleg - az élelmiszeriparban - kiváló tartósítószerként működik, míg a citromsav pedig egy természetes élelmiszeradalék, ami egyébként kiválóan alkalmas háztartási készülékek (például kávéfőző) vízkőmentesítésére.