Állatot a gyereknek? Nagy csoda, óriási felelősséggel!

márc. 11., 2018

Állatot a gyereknek? Nagy csoda, óriási felelősséggel!

A gyerekek általában szeretik az állatokat. Ha nincs otthon házikedvenc, meglepően hamar eljöhet az a pillanat, amikor a gyerek szeretne egyet. Ilyenkor sajnos gyakran a két véglet érvényesül: vagy nem kap állatot a gyerek, vagy kap, de kiderül, hogy a család nem bír vele, terhet jelent. Ilyenkor van, hogy az állat látja kárát a történetnek - de ez megengedhetetlen. Mit tegyünk, hogy ne így legyen?

Először is gondoljuk át, milyen állat az, ami belefér a család anyagi lehetőségeibe, idejébe. Fontos, hogy olyan állatot válasszunk, amelyik a család egyetlen tagjában sem kelt viszolygást. Minden lehetőséget gondoljunk át és beszéljük át a szülőtárssal kettesben, valamint a gyerekkel/gyerekekkel is.

Akváriumi halak:

Az akvárium beszerzése nem olcsó mulatság. Minimum 30-60 literes akváriumra lesz szükség, ez levegőztetővel, szűrővel, világítással, növényekkel, esetleg bútorral együtt akár 50-100 ezer forint is lehet. És akkor még meg kell venni bele a halakat: xifókat, guppikat, neonhalakat, tetrákat, mollikat. Esetleg egy harcsát, néhány kis karmosbékát, rákocskát. Fontos, hogy egymással kompatibilis halakat válasszunk, hogy az akvárium ne lehessen harci színtér. Ennek alaposan olvassunk utána, vagy/és kérjük az állatkereskedésben az eladók segítségét. A kezdeti magas költségek után alig merül fel további kiadás: a haleledel, a különféle vízkezelő oldatok tulajdonképpen fillérekbe kerülnek. A kétéves keresztfiamnak van egy nagy akváriuma, tele halakkal. Esténként apás program, hogy etetik a halakat. Ugyanakkor a gyerek természetesen 13-14 éves kora előtt nem képes megfelelően pucolni, kezelni az akváriumot, ezért ehhez biztosan szülői segítségre lesz szüksége.

Hüllők, csigák, teknősök:

A terrárium, a lámpák, a berendezés szintén elég magas kezdeti költséget jelentenek, ráadásul ezek az állatok is elég sokba kerülnek. Itt természetesen nem ajánlunk olyan állatot, amelyek mérgezőek lehetnek, vagy védettek, ezt hagyjuk meg a tapasztalt állattartóknak. Egy gőte, egy agáma, vagy esetleg kis sikló szóba jöhet, vagy egy achátcsiga, ékszerteknős. Természetesen a tartási követelményeknek alaposan olvassunk utána, mert nagyon érzékeny állatokról van szó. Vegyük figyelembe azt is, hogy némelyiknek élő táplálékra van szüksége (tücsök, bogarak, apró rágcsálók), amitől sokan viszolyognak. Ilyenkor válasszunk más lehetőséget.

Rágcsálók:

Egerek, hörcsögök, tengerimalacok, nyulak - általában jó választás első állatkának. A ketrec ára 10-15 ezer forint, nem vállalhatatlan összeg. Az egér nem annyira ajánlható kisgyereknek, mert nagyon gyors és nehezen megfogható, a hörcsögök pedig gyakran harapósak, ezért inkább nagyobb gyereknek megfelelőek. Kisebbeknek sokkal jobb egy tengerimalac vagy nyúl. Ezek békés, kedves állatok, ráadásul nem is halnak meg olyan hamar, mint a kisebbek. A nyulat oltásra kell vinni, ez nem nagy költség, de rendszeres. Némi magon és zöldségen elélnek, kell még forgács és széna, tehát a költségek nem nagyon magasak.

Madarak:

Nem lehet őket simogatni, de sokszor elég kommunikatívak. A kalitka ára nem megfizethetetlen, 10-15 ezer forintért már elég tágasat lehet venni. Fenntartási költségük alacsony, de oda kell figyelni a megfelelő táplálásra: a magokon kívül lágyeleségre is szükségük van. Alapvetően jó választás lehet, már 6-8 éves kortól. A takarítás hetente esedékes, ebben valószínűleg segíteni kell a gyereknek. De nem vészes, hamar megtanulható és nem igényel nagy energiabefektetést. Nekem is madaram volt ennyi idősen, egy kis hullámos papagáj. De egy pár kanári vagy pinty is cuki.

Macskák:

Alapvetően a macskák nem falkaállatok, sokkal többet megőriztek a vadságukból, mint a kutyák. Éppen ezért vannak köztük kicsit vadabb jószágok, akik jobban szeretik, ha békén hagyják őket, ők nem valók gyerek mellé, ezt tartsuk tiszteletben. A békés, családcentrikus jellemmel megáldott macskák viszont tökéletes kis társak lehetnek. Bár házicicát általában kaphatunk ingyen, a fenntartási költségeik viszonylag magasabbak: cicavécé, alom, oltás, ivartalanítás és a mindennapi étkezés, esetleges állatorvosi költségek. Viszont sétáltatni nem kell, úgyhogy könnyen lehet, hogy ő lesz a megfelelő háziállat.

Kutyák:

A legtöbb gyerek erre vágyik. Egy kutya nagyon jó barátja, egész életet meghatározó társa lehet a kisgyereknek. Ám sétáltatni kell, ami nagyon sokszor a szülőre marad, ezért csakis akkor adjuk be a derekunkat, ha ez belefér. Jó, ha menhelyről választunk kutyát, itt általában ismerik a jellemét, tudják azt is, hogy ajánlják-e gyerek mellé. Csodálatos kutyák várják a menhelyeken, hogy családba kerüljenek. Ha fajtatiszta kölyökkutyára vágyunk, akkor válasszunk megfelelő tenyésztőt: a prémium táp, az orvosi szűrések, a papírok, a chip és az oltások, na meg a tudatos tenyésztői munka ára nem olcsó. Ha olcsó a kutya, az biztosan gyanús: a szaporítótelepről származó kutyák gyakran betegek, ideggyengék. Hiába tetszik egy bizonyos fajta, nézzünk utána az igényeinek: számunkra megfelelő méretű és energiaszintű kutyát válasszunk. A jó minőségű táp, a póráz, az ivartalanítás, az oltások, esetleges orvosi és iskoláztatási költségek nem olcsók, havi több tízezres kiadást jelenthetnek. Minél nagyobb méretű, annál többet. Ráadásul muszáj vele foglalkozni is. Éppen ezért jól gondoljuk át: nem tehetjük meg egy kutyával, hogy befogadjuk, majd túladunk rajta, mert nem jól választottunk vagy elhamarkodottan döntöttünk. Pláne nem tehetjük ki a szűrét, ha jön a következő baba.

 

Ló:

Vannak az úgynevezett “lovas” gyerekek, elsősorban kislányok, akik már egészen kicsi koruktól lovagolnak. Végül is, lovas nemzet vagyunk, ráadásul a lovak rendkívül okos, magas energetikai rezgésű állatok, a velük való foglalkozás csodálatos elfoglaltság. Nagy kincs, ha megengedhet magának a család egy saját lovat, de óriási felelősség is. Gyakran bértartásban kell őket elhelyezni, hiszen kevesen rendelkeznek óriási méretű kerttel, telekkel. A ló ára akár százezres összeg lehet, a bértartás, az etetés, a patkolás, felszerelés, orvosi kezelések, valamint a lovas öltözet költségei is nagyon magasak, a lótartás tényleg csak akkor lehet opció, ha a család jó anyagi helyzetben van. De akkor tényleg nagy csoda és egész életet meghatározó kötelék lehet.

Valójában nagyon fontos, hogy a gyerek megtanulja a gondoskodást és ami a legfontosabb: az állatok tiszteletét. Fontos, hogy lássa, annak az élőlénynek is vannak szükségletei, határai, amit neki tiszteletben kell tartani. Ha eszik, ha alszik, akkor békén kell hagyni, meg kell neki adni ezekre a tevékenységekre a lehetőséget, az időt. Biztos, hogy  azok a gyerekek, akiknek megadatik, hogy állatuk legyen, türelmesebbek, boldogabbak. Fontos azonban, hogy ez valóban családi döntés legyen. És akkor nagyon jó lesz.

Zigó JuditZigó Judit

Hozzászólások