Amikor ezt a finomságot kitaláltam, egy nagyon kedves vendéget vártam, akiről tudtam, hogy fontos számára a tudatos táplálkozás. Ráadásul én is úgy éreztem, hogy semmi émelyítően édes dolgot nem lennék képes megenni, így elkezdtem variálni az alapanyagokat úgy, hogy harmonizáló, energiával és vitaminokkal teli, nem túl édes, de mégis nagyon finom édesség legyen a végeredmény. Jelentem, sikerült! Ráadásul az elkészítése egyáltalán nem macerás!
Hozzávalók:
- 5 db alma (idared, jonagold)
- 20-30 dkg zabkorpa
- 10-10 dkg dió, mandula, törökmogyoró
- 20-25 dkg kókuszreszelék
- egy csipet só
- kevés méz
- rumaroma
- citromlé
- kókuszolaj
- fahéj
Elkészítése:
Azzal kezdtem, hogy az almát meghámoztam és a reszelő finom fokán lereszeltem. Egy pici citromlét tettem rá. Ehhez kevertem a zabkorpát. A magvakat (mogyoró, mandula, dió) ledaráltam, de nem túl kicsire. Ehhez robotgép vagy daráló is megfelel. Hozzáadtam a darált magvakat az almás-zabos keverékhez, tettem bele egy csipet sót, 3-4 evőkanál kókuszolajat, rumaromát illetve mézet (ízlés dolga, hogy mennyit). Hagyományos virágmézet használtam, de úgy gondolom, hogy édesítővel is el lehetne készíteni. Amennyiben nem elég jól formázható a massza, akkor még egy kis zabkorpával ezen lehet segíteni, keményebbé tenni. Kis golyókat formáztam belőle, majd fahéjjal kevert kókuszreszelékben megforgattam. Kicsit betettem a hűtőbe, azután nagy örömmel elfogyasztottuk.
(2016. június 18.)