„Amit az emberi elme el tud képzelni, amiben hinni tud, azt meg is tudja valósítani”

máj. 17., 2016

„Amit az emberi elme el tud képzelni, amiben hinni tud, azt meg is tudja valósítani”

Zákányi Zolit régóta ismerem, mindig elszántan sportolt, küzdő típus. Civilben személyi edző és egy nemzetközi fitnesziskolában fitneszoktató. „Nem civilben” pedig az egyik legprofibb sportmodell versenyző Európában. Én azt is tudom, hogyan nézett ki egykor és milyen a formája most. Talán a mottója hajtotta, hajtja: „Amit az emberi elme el tud képzelni, amiben hinni tud, azt meg is tudja valósítani.” Egy biztos: nem mindennapi srác.

IgenÉlet: Milyen a napi rutinja annak, aki – kicsit furcsán fogalmazva - a testéből él? Evés, ivás, edzés? 

Zákányi Zoli: A napomat általában a személyi edzőként végzett munkám és a saját edzéseim teszik ki. Persze az elsőbbség mindig a vendégé, így a saját edzéseimre általában az üres órákban szoktam időt szakítani. Mozgalmasak a napjaim, hiszen egyszerre két teremben is dolgozom: egyikben délelőtt, másikban délután. Viszonylag későn érek haza minden hétköznap. Hétvégén ezért, ha tehetem, elsősorban pihenek. Hogy mit eszem? A versenydiéta meglehetősen egyhangú és nem az ízek dominálnak benne… Így elmondom, mit eszem, ha nem készülök épp megmérettetésre. Versenyszezonon kívül is igyekszem - a céljaimnak megfelelően - minél tisztábban enni, de persze ilyenkor becsúszhat bármi, nem tragédia egy kis rántott hús vagy palacsinta, de alapvetően nem ez a jellemző rám. Figyelek a megfelelő folyadékbevitelre is, 4 liter víz naponta lecsúszik. Amikor versenyre készülök, akkor nagyon sok az edzés, gyakorlatilag a hét minden napján van. Sőt olykor napi kettő is belefér, ha időt tudok rá szakítani.

IÉ.: Az edzések nem hiábavalók a te esetedben. Rengeteg elismeréssel büszkélkedhetsz. Milyen díjakat nyertél el eddig?

Zákányi Zoli nem csak beszél a fittségről...

Z.Z.: Nem szeretnék senkit sem untatni a felsorolással, de ami számomra fontos, az a tavalyi WBPF szövetségnél szerzett Európa-bajnoki ezüstérem és a Fitparádé-ezüstérem. De persze az is nagyon fontos számomra, hogy kétszer egymás után sikerült első helyen végeznem a BodySport Kupán, illetve a múlt héten az először megrendezésre kerülő szegedi Tropica Aso Classic-on, ahol mind a kategóriámban, mind az összetettben első lettem. Persze ezeken kívül is voltak még győzelmeim, de talán ezeket tartom a legfontosabbnak.

IÉ.: A legutóbbi versenyeden nagyon erős volt a mezőny. Mit jelent a mostani díj számodra?

Z.Z.: Elismerés a befektetett munkáért, egyben motiváció a folytatáshoz. Egy jó visszaigazolás, hogy talán nem vagyok teljesen kutyaütő abban, amit csinálok.

IÉ.: Mi a következő célod?

Z.Z.: Hamarosan, május 28-án kezdődik a WBPF Európa-bajnokság, ráadásul nálunk, Budapesten. Szóval szeretnék javítani a tavalyi második helyezésen, és persze a múlt évi formámnál jobb teljesítménnyel köszönteni a hazai közönséget.

Civilben, ruhában

IÉ.: A május végi verseny után pihensz egy kicsit?

Z.Z.: Nem tervezek különösebb pihenőt, a napi rutinom az edzőteremhez köt, és ha már ott vagyok, bizony nehéz megállni, hogy ne mocorogjak valamit. Természetesen az edzések számából és intenzitásából visszaveszek, de a versenyek után is igyekszem tartani a jó formám.

IÉ.: Nem lehet mindenkiből sportmodell, de egészséges, fitt ember igen. Szakemberként mivel biztatnád az olvasóinkat?

Z.Z.: Mindenképpen sportoljanak, mozogjanak, ne éljenek passzív életet! Természetesen mindenki a saját edzettségi szintjéhez és lehetőségeihez képest igazítva, de tegyen meg ennyit az egészségéért. A lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen, a könnyed erdei sétáktól a versenysportig, mindenki számtalan lehetőség közül választhat. Éljenek hát a mozgás örömével!

 

Béres FerencBéres Ferenc

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások