Black Friday - a vásárlás, a fogyasztás, a halmozás ünnepe

nov. 24., 2017

Black Friday - a vásárlás, a fogyasztás, a halmozás ünnepe

Az Egyesült Államokban a hálaadás napja (ami mindig csütörtöki nap) utáni pénteken kezdődik a karácsonyi nagybevásárlás, óriási dugókkal és hatalmas tömeggel. Ez a kifejezés korábban tehát egyáltalán nem volt pozitív kicsengésű, különösen, mivel ezt megelőzően az 1869-es pénzügyi válságot jellemezte. Ma pedig a vásárlás, a fogyasztás, a halmozás ünnepnapja ez.

Magyarországra néhány éve kezdett beosonni, most meg már dübörög ezerrel a black friday. A műszaki áruházak, de még a sarki kisbolt is hirdet valami akciót (vagy jól felverik előtte az árakat és tulajdonképp csak “leolcsózzák” az eredeti árára). Nálunk nincs hálaadás, így nem is igazán tudjuk mihez kötni, hiszen ez egy mozgó ünnep, nem fix a dátuma. De a reklámokból biztos, hogy tudunk róla tájékozódni. Ráadásul nemcsak a péntek, de az egész hétvége erről fog szólni.

Én bevallom, hogy szeretek vásárolni. Sőt, leginkább interneten szeretek. Mióta lehetséges anélkül vásárolni, hogy a lábamat lejárnám, ráadásul a szinte korlátlan választék élményét megélve, azóta túlnyomórészt interneten vásárolok. Amazon, eBay, Aliexpress, Gearbest, Tinydeal - ezek az én kedvenc lelőhelyeim, nem a plázák. Elképesztő összegeket spórolok. Persze kár lenne tagadni, költök is. Mindenkinek megvan a maga luxusa, nekem ez. Kis apróságokat, vackokat, filléres dolgokat rendelek kínai webshopokból. Ez van. Imádom.

De ez a black friday kicsinál. Valószínűleg azért, mert nem vagyok egy versengő alkat (néha azért sajnálom). Én vagyok az az ember, aki ha indulnék egy versenyen, félreállnék, beengednék mindenkit és aztán utolsóként besétálnék röhögve, hogy én pont így akartam. Mondjuk meg is történt, még általános iskolában: futóverseny volt, de nekem nem volt kedvem futni (sosem tudtam, pedig nem voltam duci gyerek), ezért félreálltam, sétáltam, majd mire beértem, már mindenki hazament és engem otthagytak a Népligetben. Mondjuk nevetve hazataláltam, de mégis - ellenőrizhették volna a létszámot. Ma már ebből országra szóló botrány lenne. 

Szóval, nem vagyok egy versengő alkat (mondtam már, hogy sajnálom?), ezért az is távol áll tőlem, hogy a gép előtt ülve másodpercenként nyomjam a frissítés gombot és vadásszak az olcsó árura. No pláne, hogy betegyem ilyenkor egy boltba a lábam. Nem szeretem, ha kiütnek, ha eltaposnak. Nem adok rá alkalmat. Ha kell valami, ha igazán kell, megveszem így is, úgy is. De ez az őrület, meg az őrület következtében kialakuló készlethiány kikészít. Ilyenkor sokan csak a kedvezmény miatt vásárolnak. Nem sajnálom tőlük, de magamat olykor sajnálom, ha pár nappal a "naaagy akcióóó" után szükségem lenne valamire, de még mindig nem sikerült feltölteni az árukészletet. Azt gondolom, hogy ez a borzasztó versengés, ez a mindenkin átgázolás megöli a vásárlás örömét. 

Kuponozni sem szoktam. Mindig elhatározom, hogy fogok, volt is pár tétova próbálkozásom, de nem lettem a kuponozás nagymestere. Épp így a black friday sem lesz az én sportom. Örülök, ha hétvégére összedobok valami ételt és ahhoz veszek pár hozzávalót. 

Igaz, az eBayen már elköltöttem egy csomó pénzt. Még a nagy roham előtt. ;)

Ti vadásztok az akciókra? Miket fogtok vásárolni?

Zigó JuditZigó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások