Egészségtudatos, bugris, zseni?

júl. 19., 2015

Egészségtudatos, bugris, zseni?

A nyári kulturális élet egyik szenzációja kétségkívül Csontváry Kosztka Tivadar életmű-kiállítása a budai várban, a Honvéd Főparancsnokság épületében. Csontváryval kapcsolatban mindenkinek élete fő műve, a Magányos cédrus jut eszébe, ám e remeken túl számos mesterművet alkotott. Kiállításai életében szinte visszhangtalanok maradtak, ám ő eltökélten hitt saját „kiválasztottságában”, s munkásságának rendkívüliségében. Valóban rendkívüli ember volt, rendkívüli életúttal. Néhány érdekesség, amit talán nem tudsz a „napút festőről”:

1. A festő Kosztka Tivadarként született. Lengyel eredetű nevének költői fordításából (kość=csont) alkotta meg a Csontváry művésznevet.

2. Csontváry csupán 41 évesen kezdett el festészetet tanulni, korábban autodidakta módon képezte magát, miközben okleveles gyógyszerészként dolgozott.

3. Önéletírása szerint egyszer rajzolgatás közben egy fekete háromszög jelent meg a tenyerében, feje felett pedig hangot hallott, mely azt mondta, „te leszel a világ legnagyobb napút-festője, nagyobb Raffaelnél”.

4. Noha munkásságát nem ismerték el életében, önmagának szervezett kiállításai is visszhang nélkül maradtak, mégsem adta el egyetlen képét sem, mert életművét egyben akarta tartani.

5. Egész életében tartózkodott az alkoholtól és a dohányzástól. Élete utolsó éveiben szinte kizárólag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztott, emiatt a kortársak bugrisnak nézték. Ma azonban lehetne életmód-tanácsadó. Halála után lakását állítólag szilvamagokkal teleszórva találták rokonai.

6. Halála után rokonsága festményeit anyagárban kínálta eladásra fuvarosoknak, mert azt gondolták, a jó minőségű vásznakból kiváló kocsiponyva készíthető.

7. 1919. június 20-án bekövetkező halála után az Óbudai temetőben temették el, de 30 év múlva senki nem jelentkezett a sírhely megújításáért, így nyughelyét felszámolták, hamvait pedig egy közös sírba tették. Ma a Kerepesi temetőben csupán síremléke található, mely alatt nem nyugszik senki. 

8. Traui tájkép naplemente idején című festménye rekordáron, 240 millió Ft-ért kelt el 2012-ben, de az addigi rekordot is Csontváry tartja: 2006-ban 230 millió Ft-ért kelt el Randevú című alkotása.

(A kép Csontváry A taorminai görög színház romjai című festménye)


 

 

 

IgenÉlet

Hozzászólások