Egyfős háztartás - tippek és trükkök

febr. 11., 2017

Egyfős háztartás - tippek és trükkök

Jó sok testvérem van, szám szerint négy húgom. Anyukánk elég rosszul főzött, de legalább ritkán, úgyhogy igazi kihívás volt mellette életben maradni. Így aztán már 9-10 éves koromban megfőztem egyszerűbb dolgokat: paprikás krumplit, húslevest, tejbegrízt. Megszerettem a főzést. Azonban hat személyre tanultam meg háztartást vezetni, így elég nagy kihívást jelentett, hogy képes legyek kisebb társaságnak, vagy éppen egymagamnak főzni. Ma már jól elvezetek egy egyfős háztartást. Nézzük, milyen trükkjeim vannak!

1. Fagyasztás

Lássuk be, csirkepörköltet nem áll neki az ember egy darab csirkecombból készíteni. Viszont van, hogy megkívánom és a bolti biztos hogy nem olyan, mint amit én főzök. Ezért aztán csinálok egy nagyobb adagot, ami néhány további alkalomra még elég lesz, ha időben lefagyasztom. A dobozra ráírom, mi van benne és mikor tettem el. Két-három hónapon belül még biztosan fogyasztható. A krumplis ételek valamiért nem ehetőek felolvasztás után, de a húsok, a tészták, a szószok éppen olyan finomak, mint előtte.

2. Hosszú eltarthatóság

Igyekszem olyan ételeket vásárolni, melyeknek hosszú a lejárati ideje. Tejföl, vaj, tejszín - ezekből mindig van itthon, de igyekszem legalább 2-3 hét múlva, vagy még távolabbi időpontban lejáró termékeket venni. Így valószínűbb, hogy nem romlik rám.

Fontos a hosszú eltarthatóság

3. Higiénia

Biztos, hogy valami nem stimmel velem, mert bizony csúnyán rácsúsztam a fertőtlenítőszerek használatára. De annyira jó érzés, amikor minden “fertőtlen”! Talán a húst egy kissé túlparázom, de abból nem lehet baj. Mindig, ha hússal dolgozom, fertőtlenítem a felületet egy fertőtlenítő spray-vel, majd használat után a kést és a vágódeszkát is. Ez egyfős háztartás esetén különösen fontos, hiszen az étel tovább eltartható, ha higiénikusan van elkészítve. Nálam nincs konyhalamac, aki megeszi a maradékot. Ha főzök, úgy kell főznöm, hogy az pár napig ehető maradjon, kikukázni pocsékolás lenne.

4. Átmeneti kaják

Vannak olyan ételek, melyek egymásból elkészíthetőek. Például a pörköltből kivénhedt, de még ehető korára lehet hortobágyi palacsinta, a húslevesből zöldségkrémleves, a maradék tésztából diós vagy mákos tészta, a maradék sütiből pedig sütimorzsa, egy kis vaníliasodóval. Ezeket akár előre el is lehet tervezni, így nem kell napokig ugyanazt enni, a végére kicsit át lehet alakítani az ételt a változatosság kedvéért.

5. Éttermek

Bizony, néha olcsóbb valamit étteremben megvenni, mint megfőzni otthon. Káposztából például nem árulnak kis mennyiséget, csak hogy egy példát említsek. Vannak kedvenc helyeim a városban, ahová szívesen járok. De időnként lelkifurdalás nélkül betérek egy-egy gyorsétterembe is. Végül is, legalább higiénikus, tudom, mert dolgoztam pár hónapot ilyen helyen.

6. Vendégek

Hívj vendégeket, vagy vigyél magaddal az ételből társaságba, szomszédba, ha túl sokat készítettél. A lényeg, hogy ne menjen pocsékba. Lehet, hogy egy fáradtabb családtag is boldog lesz, ha kíméled, és egy adag ételt felajánlasz neki.

7. Van, aki örül a maradéknak

Hajléktalan emberek, szegény családok, vagy éppen néhány rosszabb sorsú kutyus vagy cica - biztos vagyok benne, hogy jobb helyen lesz náluk az étel, ami neked már nem kell, mint ha kidobnád.

Hívj vendégeket, ha sokat főztél!

8. Menütervezés

Mindezeket összevetve, próbálj meg menüt tervezni, hátha beválik ez a tipp. Így előre láthatod, mikor, mit főzöl, mennyi alapanyagra lesz szükséged. Talán, ha pontosan tervezel és előre látod, hogy mikor, mit fogsz enni, kevésbé fog kicsúszni az irányítás a kezeid közül.

Ugye, nem is nagy ördöngösség? Csak okosan kell csinálni és ha segít, akkor külön füzetet vezetni erről. Ebben benne lehet például, hogy milyen menüt tervezünk a hétre, mink van otthon a hűtőben és a fagyasztóban. Biztos, hogy jól fog jönni, nem is egyszer, de rengetegszer!

Zigó JuditZigó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások