A lecsóhoz hasonlóan Erdély ismert ételének, a csorbának is rengeteg változata van. A vasárnapi ebéd első fogásaként is megállja a helyét ez a leves, amit különösebb konyhai rutin nélkül is bárki elkészíthet.
Hozzávalók:
- 60 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé, paradicsom, paprika)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szelet zsírszalonna vagy 1 evőkanál olaj
- só, bors
- lestyán
A húsgombóchoz:
- 30 dkg darált hús
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 egész tojás
Elkészítés:
Megtisztítjuk és egyforma apró kockákra vágjuk a zöldségeket. A vöröshagymát felkockázzuk. A zsírszalonnát apróra vágjuk és ropogósra sütjük. A kockákat kiemeljük a zsírból és a hagymát üvegesre pároljuk rajta. Aki számolja a kalóriákat, az olajjal készítse el a leves alapját. Az üveges hagymára tegyük rá a felkockázott zöldségféléket és öntsük fel 1,2 liter vízzel. Sózzuk, enyhén borsozzuk és adjunk hozzá néhány darab lestyánlevelet. Míg a zöldségek főnek, készítsük el a húsgombócokat. A zúzott fokhagymát és a tojást a fűszerekkel alaposan dolgozzuk bele a darált húsba és formázzunk apró gombócokat. Amikor a zöldségek megpuhultak, tegyük a gombócokat a levesbe és még 10 percig főzzük. A tálaláskor apróra vágott lestyánlevéllel hintsük meg a levest.
Jó étvágyat!