„Győztestudat nélkül csak szerencsénk lehet”

nov. 1., 2016

„Győztestudat nélkül csak szerencsénk lehet”

Aki az átlagnál egy picikét komolyabban foglalkozik a testépítéssel, biztosan ismeri Tóth Zoltán, azaz Tozo nevét. Tozo a testépítés egyik hazai és nemzetközi ikonja. Számtalan világversenyen állt a dobogó legtetején, sokakat inspiráltak az eredményei és sokakat ő indított el a versenyzés felé. Élő bizonyítéka, hogy egy szerény magyar srác is lehet bajnok bárhol a világban, ha kitartóan halad a céljai felé. Tozo ma már sikeres vállalkozó, saját személyi edző stúdióval. A fitnesz helyzetéről, trendekről, igényekről beszélgettünk a szakemberrel.

IgenÉlet: Valamikor a rendszerváltoztatás idején kezdtél edzeni. Hogyan kezdődött a kapcsolatod a sporttal, testépítéssel?

Tóth Zoltán: Igen, pontosan 26 évvel ezelőtt szerettem bele a vasak világába. Egészen kicsi koromban édesapám inspirált, sokat járt edzőterembe, kiemelkedően jó atlétikus felépítése volt és van a mai napig. Az igazán nagy motivációt persze Arnoldtól (Arnold Schwarzenegger – a szerk.) kaptam, amikor 13 évesen elolvastam az „Utam a csúcsra” című könyvét, amelyen keresztül belepillanthattam az életébe, az akkori, számomra legfontosabb fejezetbe, a tinédzser éveibe is, ahogyan megszerette a sportot és elkezdte a versenyzést. Mindig azért küzdöttem, szinte versenyeztem is, hogy ugyanabban az életkorban én is hasonlóan nézzek ki, mint ő. Hamar eldöntöttem, hogy végigcsinálom, és én is megnyerem a Mr. Universe címet. Leírhatatlan pillanat és felejthetetlen, örök érzés marad számomra, amikor 2009-ben az én nevemet mondták ki Mr. Universe bajnokként. Beteljesedett egy álom, amely egy nagyon hosszú és nagyon küzdelmes út eredménye. Megtanultam, hogy győztestudat nélkül csupán szerencsénk lehet.

IÉ.: Manapság pedig új vonalat képviselsz a fitneszpiacon. Mi ez pontosan?

T.Z.: Személyi edző stúdiók már léteztek korábban is, ez nem újdonság. A koncepció és a szakmai minőség együttes megléte viszont egy új kategóriát képviselhet. Sok vonalon képviseltettem magam a fitneszszakma területén, és arra gondoltam, hogy mindent egy márka alatt, egy helyszínen érvényesítek. Benne vagyok a személyi edzés, a versenyeztetés, a sportdiplomácia, az üzleti élet és az oktatás világában egyaránt. Az International Wellness Institute (IWI) testépítő szakágának vezetőjeként jelenleg a beállított magas szakmai szint egységét és a fejlesztést felügyelem. Ezt a szintet képviseljük a vállalkozásunkban is.

IÉ.: Miből indultál ki, amikor ezt a komplex szolgáltatáscsomagot megalkottad?

T.Z.: Vizsgáltam, hogy mire lenne szüksége azoknak az embereknek, akik nem mindenáron, életformaként gondolják a fitnesz vagy testépítés világát, viszont igényesek magukra és nyitottak a szakmai segítségre, a változásra. Megtaláltam ezt a piaci rést. A vendégkörünk főleg olyan személyekből áll, akik az életük más területén sikeresek, céltudatosak, viszont nem volt meg a motivációjuk, segítségük ahhoz, hogy magukkal komolyabb szinten foglalkozzanak. Üzletemberek, cégvezetők, média szakemberek, irodai alkalmazottak és nagyon sikeres marketingesek látogatják stúdiónkat. Nem utolsósorban szakmailag élsportolókat és egy-két celebet is itt segítünk az eredményességben. Privát körülmények között dolgozunk, családias és exkluzív környezetben. Fontos számunkra, hogy aki eltölt nálunk 2-3 órát, az teljesen ki tudjon kapcsolni a hétköznapi nyomás által kialakult stresszből, fel tudjon töltődni testileg és lelkileg egyaránt. Minden vendégünk a választott edzője által teljes „life-coaching”-ban részesül. Figyelünk arra is, hogy ne hirtelen adjunk át minden fontos információt, hanem lépésről lépésre, folyamatosan építsük fel az edzéseket, étkezést, táplálékkiegészítést és az egészséges élethez elengedhetetlen „alkatrészeket”. Nem szeretnénk senkit sem hirtelen megváltoztatni. Ez egy folyamat, aki vállalja, azt a lehető leghatékonyabb módon végigvisszük a célig, majd segítünk azt fenntartani, újabb célokat felállítani.

IÉ.: Honnan tudjátok, hogy kinek mire van szüksége?

T.Z.: A közös munka előtt mindenki teljes állapotfelmérésen megy át. Itt az alap testtartást, felépítést, állóképességet, hajlékonyságot, mobilizációt, stabilizációt, erőszintet és az ún. core izmok állapotát vizsgáljuk. Ezáltal szinte teljes képet kapunk arról, hogy milyen irányba induljuk el az edzés felépítésében. Próbáljuk a kliensünk elképzelését és céljait a mi ajánlatunkkal értelmesen összefésülni, mert az is fontos, hogy a személyes álmokat megvalósítsuk. Ennek érdekében rengeteg speciális eszközt használunk, vannak gépeink, állványaink. Funkcionális tréninget, saját testsúlyos edzést, gépeket, EMS technológiát és a súlyzós edzést kombináljuk, rengeteg elvet és módszert alkalmazva. Az állapotfelméréshez igazítva masszázst, gyógytorna foglalkozást iktatunk be problémák esetén. Személyre szabott táplálkozási tervet és táplálékkiegészítő ajánlatot, csomagot állítunk össze az üzletünkben, ahol a legjobb minőségű, működő és nem utolsósorban jól bevált kiegészítőinket árusítjuk. Előzetes rendelés alapján ötfogásos diétás teljes napi menüt is tudunk biztosítani. Erre létrehoztunk egy futárszolgálatot. A koncepciónk lényege, hogy a vendégeink minden, az életmódváltást segítő igényét ki tudjuk elégíteni, így egy, az máshol megszokotthoz képest jóval teljesebb csomagot kap, aki hozzánk jár.

Tóth Zoltán versenyzőként tapasztalta meg, mennyire fontos a testi-lelki harmónia. Ma már ennek elérésében segít a hozzá fordulóknak.

IÉ.: Nyilván nagyon kényelmes, ha a nem kell mindenre külön koncentrálnunk, szétforgácsolódnunk, hanem egy helyen megkapunk mindent egy csomagban, de van erre kereslet?

T.Z.: Igen, van rá kereslet. Immár két év működés után már büszkén mondhatjuk ki, hogy sikeres vonalat választottunk és van egy réteg, akiknek kifejezetten erre van szüksége, igénye. Annyira van rá igény, hogy az előző helyünket kinőttük és egy új, az igényeinknek jobban megfelelő, professzionálisabb és nem utolsósorban nagyobb alapterületű helyszínen, stúdióban várjuk a vendégeinket. Folyamatosan fejlesztünk és fejlődünk. Ez az életünk.

IÉ.: Szakmai szempontból miért releváns, hogy kontrollált legyen a vendég edzése?

T.Z.: A fitnesz szakma, az autóiparhoz hasonlóan, minden évben ugrásszerűen fejlődik. Rengeteg irányzat, rendszer, eszköz, elv születik évről évre. Kellenek az oktatási intézmények és a komoly szakemberek, akik ennek élnek, professzionálisan instruálnak és átadják a tudást. Visszatekintve testépítő versenyzői múltamra, elég primitívnek tartom már a szakma területén csak a súlyzókban gondolkodást. Még a súlyzós edzés világában rekedteknél is rengeteg helyszínen, esetben azt látom, hogy át nem gondolt, ösztönös edzést, „mozdulatokat” hajtanak végre edzők, sportolók. Mi egy gyakorlatot nem a végrehajtásban látunk, hanem az eszköz megközelítésén, a beállításon, a kezdő pozíción, végrehajtáson, befejezésen és nyújtáson át építjük fel. Vannak dolgok, amikre egy laikus nem figyel, nem is tudja, hogy figyelnie kell arra például, hogy gyakorlattól függően nem mindegy az ülésmagasság, a gerinc helyzete, a testrészek helyzete, a fogásszélesség, a csukló helyzete, a mozgástartomány és levegővétel. Nagyon fontos szerepet játszik nálunk a prevenció, megelőzés!

IÉ.: A WBPF-versenyek (World Bodybuilding and Physique Sports Federation - a szerk.) állandó főbírájaként, hogyan látod a mai versenyeket, versenyzőket? Van fejlődés?

T.Z.: A WBPF szövetség nemzetközi szinten és hazai viszonylatban, diplomáciában, minőségileg, a versenyzők számában és támogatók terén óriásit fejlődött a 2009-es alapítás óta. Idén Pattayán lesz a világbajnokság, ahol nagyon színvonalas rendezés alatt több száz, magas szintű versenyző küzd meg a világbajnoki helyezésekért. A professzionális WBPF verseny pedig Kínában lesz, százezer dollár összedíjazással. Ezek már igen motiváló díjak! A világbírói szövetségben Európa képviselője vagyok, illetve itthon a bírói bizottság elnökeként felügyelem a korrekt bíráskodást és vezetem a versenyeket. Komoly kihívásnak és feladatomnak tartom ezt a posztot. Három Európa-bajnokságot és egy háromnapos világbajnokságot is volt szerencsém levezetni. Mindez óriási megtiszteltetés számomra.

 

 

Béres FerencBéres Ferenc

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások