Káposztás tészta deluxe - szotyival, tejszínnel és mozzarellával (Felidéző)

márc. 25., 2018

Káposztás tészta deluxe - szotyival, tejszínnel és mozzarellával (Felidéző)

Szeretem a káposztát. Főzve, rakva, levesnek, főzeléknek, vagy akár nyersen is. A hagyományos káposztás tészta, vagy “káposztás cvekedli” viszont egyrészt bár finom, elég fantáziátlan étel és nem is laktat eléggé, másrészt nagyon macerás, mert a káposztát le kell reszelni, azután meg elég sokáig kell párolni… na, ezt itt és most felejtsd el. Sokkal egyszerűbb és sokkal, de sokkal izgalmasabb ételt mutatok, amit most kísérleteztem ki.

Hozzávalók:

  • 500 gr csuszatészta

  • 20-25 dkg bacon, apró kockákra vágva

  • kb. 10 dkg hántolt, natúr napraforgómag

  • 2 fej vöröshagyma

  • fél fej kelkáposzta

  • só, bors, őrölt római kömény, cayenne bors

  • 2 dl tejszín (20%-os)

  • 2x100 gr mozzarella (2 csomag)

Először is, kifőztem 500 gr csuszatésztát az előírás szerint, sós, forró vízben.

A bacont előre kockázva vásároltam meg a boltban. Lesütöttem, eresztett egy kis zsírt, ekkor beleszórtam a napraforgómagot és pirítottam egy kicsit. Jöhetett rá a hagyma, apróra kockázva, meg egy pici víz - így pároltam 5-6 percig, majd beletettem a kockákra vágott káposztát és a fűszereket. Nem kell rá sok víz, tényleg. Egy kis Erős Pistával is megküldtem, mert én szeretem, ha jó csípős az étel.

A káposzta nem egy szinglibarát étel, hiszen egymagamra sok egyszerre egy egész fej. A múltkor frankfurti levest készítettem az egyik feléből, akkor apró kockákra vágtam a másik felét és lefagyasztottam, most azt vettem elő. Igen, kelkáposztából készítettem a káposztás tésztát. Nem szokványos, de sokkal hamarabb elkészül és kicsit pikánsabb az íze, úgyhogy nagyon bevált.

Amikor a káposzta megpuhult, beletettem az ételbe a tejszínt, majd két csomag mozarellát, kisebb darabokra vágva, ezzel el is készült a káposztás ragu. Összekevertem a csuszatésztával. Elképesztően finom lett, magam sem hittem volna, hogy ez az általam kitalált étel ennyire harmonikus és pikáns lesz. A napraforgómag ad neki egy érdekes textúrát, a bacon laktatóvá teszi, a tejszín és a mozzarella pedig finom krémessé. Biztos vagyok benne, hogy az egyik nagy kedvencem lesz.

Jó étvágyat!

(Cikkünk 2018. február 3-án jelent meg.)

Zigó JuditZigó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások