Vannak sütemények, melyeket általában ünnepekkor készítünk. Karácsony, húsvét elteltével pedig egy évig kénytelenek vagyunk az emlékeinkből élni. De miért kellene? Készítsünk, amikor csak jólesik.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 0,5 kg liszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 dkg élesztő
- 1 dkg só
- 1,5 dl tej
- 2 db tojássárgája
A töltelékhez:
- 40 dkg mák vagy dió
- 20 dkg kristálycukor
- 5 dkg sárgabarack lekvár
- 5 dkg mazsola
- 1 dkg fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg piskótamorzsa
- 2 dl víz vagy tej
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk. A hideg vajat a liszthez morzsoljuk. A szobahőmérsékletű tejhez adjuk a tojássárgákat, az élesztőt. Nem kell a tejet melegíteni. A porcukrot, a sót a liszthez adjuk és hozzáöntjük a tejet. Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Fóliába tekerve fél órát a hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. Felforraljuk a vizet vagy a tejet a cukorral, majd a lekvárral és a kimért fahéjjal, citrommal ízesített mákra vagy dióra öntjük. Összekeverjük és hagyjuk kihűlni.
A tésztából 5 dkg-os golyókat formálunk. A kihűlt töltelékből 3 dkg-os adagokat mérünk ki. A tésztagolyókat ovális alakúra nyújtjuk, a diót és a mákot a közepére halmozzuk. Kifli alakúra formázzuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta és a töltelék között ne maradjon levegő. Egy egész tojást és egy tojássárgáját összekeverünk, a kifliket megkenjük vele. Meleg helyen pihentetjük a kifliket egészen addig, míg a tojás megszárad a felületükön. Ezután egy tojásfehérjével szintén lekenjük a kifliket és hideg helyre tesszük, míg meg nem szárad a tészta felülete. 180 Celsius fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!