Ki mondta, hogy pozsonyi kiflit csak karácsonykor készíthetünk?

febr. 18., 2017

Ki mondta, hogy pozsonyi kiflit csak karácsonykor készíthetünk?

Vannak sütemények, melyeket általában ünnepekkor készítünk. Karácsony, húsvét elteltével pedig egy évig kénytelenek vagyunk az emlékeinkből élni. De miért kellene? Készítsünk, amikor csak jólesik.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 0,5 kg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 1,5 dl tej
  • 2 db tojássárgája

A töltelékhez:

  • 40 dkg mák vagy dió
  • 20 dkg kristálycukor
  • 5 dkg sárgabarack lekvár
  • 5 dkg mazsola
  • 1 dkg fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg piskótamorzsa
  • 2 dl víz vagy tej

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk. A hideg vajat a liszthez morzsoljuk. A szobahőmérsékletű tejhez adjuk a tojássárgákat, az élesztőt. Nem kell a tejet melegíteni. A porcukrot, a sót a liszthez adjuk és hozzáöntjük a tejet. Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Fóliába tekerve fél órát a hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. Felforraljuk a vizet vagy a tejet a cukorral, majd a lekvárral és a kimért fahéjjal, citrommal ízesített mákra vagy dióra öntjük. Összekeverjük és hagyjuk kihűlni.

A tésztából 5 dkg-os golyókat formálunk. A kihűlt töltelékből 3 dkg-os adagokat mérünk ki. A tésztagolyókat ovális alakúra nyújtjuk, a diót és a mákot a közepére halmozzuk. Kifli alakúra formázzuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta és a töltelék között ne maradjon levegő. Egy egész tojást és egy tojássárgáját összekeverünk, a kifliket megkenjük vele. Meleg helyen pihentetjük a kifliket egészen addig, míg a tojás megszárad a felületükön. Ezután egy tojásfehérjével szintén lekenjük a kifliket és hideg helyre tesszük, míg meg nem szárad a tészta felülete. 180 Celsius fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!

Sándor Csilla

Hozzászólások