Kicsi, de veszélyes: az epekő

jan. 3., 2018

Kicsi, de veszélyes: az epekő

A karácsonyi-szilveszteri nagy zabálások olykor kellemetlen tünetekkel járhatnak, különösen ha az embernek epeköve van és esetleg mostanáig nem is tudott róla. Ezek a kis kövek nemcsak az okozott fájdalommal, de a szövődményekkel is meg tudják keseríteni az életünket. Mik az epekövesség tünetei és mit tehetünk a gyógyulásért?

Nagyjából napra pontosan 14 éve már, hogy egy húsleves elfogyasztása után eszeveszetten görcsölni kezdtem. Fájt elöl, fájt hátul, úgy éreztem, hogy szétszakadok odabent. A földön fetrengtem és törökül ordítottam, pedig nem is tudok törökül. Az orvosi ügyelet egy injekcióval járult hozzá a szenvedésem megszűnéséhez, csak éppen eredménytelenül. Irány a kórház - áthívtam az akkori páromat, aki elvitt autóval. Az ultrahangon azonnal egyértelmű volt, hogy epeköveim vannak, ami egyben a tüneteimet is magyarázta. Bent kellett maradnom éjszakára, kaptam egy infúziót és műtétet javasoltak. Mivel édesanyám alig két héttel korábban halt meg emésztőrendszeri rákban, kétségbe estem és rettegtem. Persze, halogattam a műtétet, így még néhány ilyen görcsben részem volt. Az egyik alkalommal, amikor a borzalmasan görcsöltem, valamiért odamentem a hűtőszekrényhez és a jégbe hűtött kólába kortyoltam. A mai napig emlékszem az élményre, ahogyan azzal a lendülettel távozott belőlem a fájdalom. A hideg, a szénsav, a kóla, vagy mindez együtt? Nem tudom, melyik hatott, de azóta is imádom a jeges kólát.

Amikor már egy pohár víztől is fájdalmaim voltak, nem tudtam tovább halogatni a műtétet. Kerestem egy sebészt, akit a háziorvosom ajánlott, befeküdtem a kórházba és megműtöttek. Három apró, 1-1 cm-es vágást ejtettek a hasamon, egyet a köldökömben, kettőt a jobb oldalon, továbbá egy nagyobbacska, 2-3 cm-eset a két mellem között-alatt. Ott távolították el a kövekkel teli hólyagot, ezért lett az a vágás egy picit nagyobb, de plasztikai varrattal varrták, ezért igazán nem lett csúnya. Ezt ma már így csinálják, nem a régi, nagy vágásos módszerrel.

A műtét alig fél órás volt, altatásban végezték. A műtét után, még kiütve az altatótól, kérdezték, hogy érzem magam. Annyit mondtam: egyre jobban - mint minden rendes agykontrollos. Utána még aludtam egy pár órát, majd hasi fájdalomra ébredtem. Kaptam fájdalomcsillapítót, akkor megnyugodtam és aludtam tovább. Másnap már sokkal jobban voltam. Egy hét múlva már az Agykontroll továbbképző tanfolyamán ültem. A görcsök fenyegetésétől megszabadultam. Megmondom őszintén epeköves diétát sosem tartottam, sem a műtét előtt, sem utána. Nem vettem észre, hogy bármilyen étel rontana az állapotomon, vagy bármilyen problémát okozna. Talán ebben szerepet játszik az is, hogy alapból nem táplálkozom nagyon zsírosan.

Az epekövek kétfélék lehetnek: bilirubinkő, ami sötétebb, vagy koleszterinkő, ami világosabb. Családi halmozódást mutat az epekövességre való hajlam. A túlsúlyosság, illetve a hirtelen súlyvesztés is hajlamosító tényező. Nők gyakrabban szenvednek tőle, mint a férfiak, ez összefügghet azzal, hogy a fogamzásgátló tabletta, illetve az ösztrogénhormon bármely okból történő bevitele is okozhat epekövet, tehát valamely módon ez a női nemi hormon szerepet játszik az epekövek kialakulásában. Sokáig lappanghat, tünetek nélkül, sok esetben egy véletlen ultrahang-vizsgálaton derül ki. Sokszor tünete a hasfájás, illetve a hátfájás is (mert a lapockákba sugárzik a fájdalom), hányinger, hányás, hasi diszkomfortérzés.

Láz és sárgaság esetén azonnali, sürgős beavatkozás szükséges, hiszen túl azon, hogy az epegörcs tényleg nagyon erős fájdalom (majdnem a fájdalomskála tetején található), veszélyes is lehet: a kövek elmozdulhatnak, elvándorolhatnak, ami által az epevezeték elzáródhat, vagy/és a hasnyálmirigy begyulladhat, ami életveszélyes állapot. Ezért fontos, hogy még ezt megelőzően elvégeztessük a műtétet.

Az epefolyadék a zsíranyagcserét befolyásolja, azzal, hogy a zsírokat bontja apró kis cseppekké. A műtét során a teljes epehólyagot eltávolítják. A megmaradó epevezeték viszont kissé kiboltosodik, így néhány hónap alatt átveszi az epehólyag szerepét. Tényleg nem szükséges tartani a műtéttől. Nagyon hamar túl lehet lenni rajta, nem nagyon fájdalmas, apró vágásokkal jár és ráadásul megelőzhetünk vele egy életveszélyes állapotot.

Persze ez csak a testi része a történetnek. Lelki oldalról azt gondolom, hogy a rengeteg lappangó, lerakódott keserűségtől (“keserű, mint az epe”), kell megszabadulni, elengedni. Persze csak a műtét után: mindig első az orvosi kezelés és utána tégy a lelki gyógyulásért. 

Zigó JuditZigó Judit

Hozzászólások