Neked mi a belső hajcsárod? (Felidéző)

márc. 6., 2018

Neked mi a belső hajcsárod?  (Felidéző)

Horning Markus Flow című könyvében olvastam, hogy sokszor magunknak okozunk stresszt azzal, hogy olyan, a modern világban elterjedt dogmákkal kötelezzük saját magunkat bizonyos cselekvésekre, amelyek nagyon elterjedtek, elvárásként működnek, ám nagyon károsak. Ezek az úgynevezett belső hajcsárok, amely kifejezés a tranzakcióanalízisből származik. A listát végigböngészve máris beugrik, melyik az a belső hajcsár, ami hajszol téged és azt is megtudhatod, hogyan csendesítheted el.

1: Légy tökéletes!

Csak akkor vagy elégedett magaddal és a munkáddal, ha abban egyáltalán semmi hiba nincs? Ha valami nem sikerül tökéletesen, akkor nem is ér semmit? Tudd, hogy ez ritkán indokolt. Ha nem tökéletes valami, akkor is lehet nagyon-nagyon jó. Sőt, a hibák tehetnek igazán szerethetővé. Ne azon gondolkodj, hogy valami hogyan lehet még jobb, hanem próbálj örülni annak, amit elértél, akkor is, ha még nem teljesen tökéletes.

2: Siess!

Ha állandóan az idő általi nyomás alatt élsz, folyton a naptáradat meg az órádat nézed, vagy épp állandóan késésben vagy, akkor ez a te belső hajcsárod. Ahelyett, hogy állandóan olyan vagy, mint az űzött vad, próbáld ki, hogy kicsit hagysz magadnak időt a pihenésre, nyugalomra. Egy meditáció, egy nagy séta, egy délutáni alvás, vagy egy könyv elolvasása - ezeket tedd meg magadért. Egyébként meg, mi van, ha elkésel? Amíg nem érkezel meg, úgysem történik semmi fontos!

3: Légy erős!

Mert neked meg kell mutatnod, hogy a legnehezebb helyzetből is felállsz? Hogy senki és semmi nem győzhet le? De ugyan miért? Mi történik, ha egyszer gyengének és esendőnek látszol? Tudod, mi? Esendő leszel és szimpatikus. Nincsen abban semmi rossz, ha néha megengeded magadnak a gyengeséget.

4: Szerezz örömet!

Nincsen abban semmi rossz, ha szeretsz másoknak örömet okozni. Kivéve, ha ez a te életedben nehézséget okoz. Ha nem tudsz nemet mondani és állandóan mások érdekeit tartod szem előtt a saját érdekeid helyett. Az ilyen túlzott önfeláldozás (úgy is hívják, hogy altruizmus) nemcsak káros, de felesleges is. Kezdd el, hogy nemet mondasz, előbb kis dolgokra, aztán nagyobbakra. De ha ez még nem megy, akkor csak azt próbáld meg, hogy egyszerűen nem mondasz igent. Első lépésnek nem is rossz.

5: Tégy erőfeszítést!

Túlórákba hajszolod magad, hétvégente is dolgozol, reggeltől estig nyomod a munkát? Miért? Anyagilag mennyit profitálsz ebből? Megéri? Előbb-utóbb állandóan fáradt és kimerült leszel. Próbáld meg, hogy nem túlórázol, nem hajszolod magad, legalább pár napig. Vagy ha másképp nem megy, akkor a hét egyes napjait jelöld ki pihenőnapnak, amikor nincs túlóra és túlmunka.

Rá kellett ébrednem arra, hogy valamilyen szinten mindegyik belső hajcsár jelen van az életemben. Valószínűleg nem tudom őket egyszerre megszüntetni, de az biztos, hogy a felismerés sokat jelent és segít abban, hogy jó irányba változtassak az életemen és ezen a módon is tegyek magamért. Mert hiszen mi lehetne fontosabb?

 

(Cikkünk 2018. január 13-án jelent meg.)

Zigó JuditZigó Judit

Hozzászólások