Ilyenkor nyáron jól esnek a friss, ropogós zöldségek. Pláne ha egy pikáns, különleges saláta alapjául szolgálnak. A garnéla ma már nem elérhetetlen, megéri kipróbálni.
A fajita fűszerkeverék hozzávalói:
- só
- fokhagyma granulátum
- chili (cayenne-bors)
- fekete bors (őrölt)
- pirospaprika
- kurkuma
- őrölt kömény
- bazsalikom
Ezekből kb. azonos mennyiségeket összekeverünk.
Továbbá:
- olívaolaj
- citromlé
- 30 dkg fagyasztott garnéla (nem koktélrák, az túl apró)
- paradicsom
- kígyóuborka
- paprika
- jégsaláta (lehet zacskós is, ha friss) vagy salátakeverék
- fokhagymás salátaöntet
- Pannónia sajt
- barna bagett
Elkészítés:
A garnélát nem kell teljesen kiolvasztani, csak félig. Tegyük egy tálba, tegyünk rá a fűszerkeverékből bőven, de ne legyen nagyon sós, ellenben lehet jó csípős, ha bírjuk, majd tegyünk rá olívaolajat és citromlevet is, kb. 4 evőkanálnyi olajat és 2 evőkanálnyi citromlevet. Kicsit pihiznie kell, kb. egy fél órára mehet a hűtőbe, addig bekeverjük a salátát, összevágjuk a zöldségeket és összekeverjük őket.
A rákokat azon az olajon, amivel meglocsoltuk, ki is süthetjük. Mivel aprócskák, hamar megsülnek, 3-4 perc elég nekik általában és ha túl sokáig sütjük, még rágós is lesz, erre vigyázni kell.
A bagetteket felvágjuk, megpirítjuk mindkét oldalukat.
A salátát tányérra halmozzuk, ráöntjük a salátaöntetet, erre Pannónia sajtot reszelünk, a tetejére tesszük a rákokat és a pirítóst mellé helyezzük.
Ez az egyik legfinomabb nyári saláta, amit el tudok képzelni. Kis titok: rák helyett csirkemellel is működik! :)