Olaszok ihlették

júl. 14., 2015

Olaszok ihlették

Ronda, de finom. Így jellemezhető tömören az a zöldségleves, ami téli napokon a nyarat idézi, a kánikulában pedig egy csöppnyi felüdülést hozhat.

Elkészítése végtelenül egyszerű. Valójában állandó receptje sincs, hiszen bármilyen zöldségfélét felhasználhatunk elkészítéséhez.

Egy lehetőség a végtelen sok közül:

- 4-5 közepes méretű sárgarépa

- 2 fehérrépa

- 1 közepes cukkini

- 1 fej vöröshagyma

- 1 póréhagyma

- 25 dkg zöldborsó vagy zöldbab

- 1 citrom

- só, fehérbors

- 1 evőkanálnyi vaj

- 2 doboz kefír

- kevés olívaolaj

Az előkészítés több időt vesz igénybe, mint maga a főzés.

Zöldségpucolóval tisztítsuk és mossuk meg a zöldségeket. A megtisztított zöldséget a hámozó segítségével vágjuk fel vékony csíkokra. Ez annyit tesz, hogy a sárgarépán fentről-lefelé húzzuk a zöldségpucolót, mintha továbbra is hámozni szeretnénk. A póréhagyma külső leveleit vegyük le, majd vágjuk hosszában ketté. Tegyük csap alá, hogy a szennyeződéseket kimossuk a levelek közül. Egy kés segítségével vágjuk vékony csíkokra. A vöröshagymát kockázzuk apróra. Utóbbit tegyük egy leveses lábasba a vajjal és egy kevés olívaolajjal, és pároljuk üvegesre. Ekkor dobjuk rá a felcsíkozott zöldségeket. Sózzuk és borsozzuk! Fedő alatt alacsony lángon pároljuk a zöldségeket. 10 perc elteltével dobjunk a zöldségekre egy leveskockát és öntsünk rá 2 liter vizet. Fedő alatt főzzük addig, míg a zöldségek kellemesen roppanósra puhulnak. A kefírt öntsük egy kis tálba, merjünk hozzá a forró léből és keverjük össze. Ezzel a hőkiegyenlítő módszerrel kivédhetjük, hogy a kefír csomóssá váljon a levesben. Ezután öntsük ezt a levet a levesre és forraljuk fel. Tálalás előtt egy fél citrom levével ízesítsük a levesünket. A citrom másik felét karikázva tegyük az asztalra, ha valaki még több fanyarságra vágyna!

Jó étvágyat!

 

       

 

SCS

Hozzászólások