Őszi "mindenképpen" lista

okt. 12., 2015

Őszi "mindenképpen" lista

Ha bárkinek is kétségei lettek volna eddig, az elmúlt napok bebizonyították, hogy végérvényesen megérkezett az ősz. Én is minden évben meghaltam picit, amikor előre vagy vissza kellett állítani az órát – ezt sosem tudom pontosan –, s fél négykor már szürkületben botorkáltam egyik helyről a másikra. Ám idén megfogadtam, hogy másképp lesz. Nem az esőre koncentrálok, hanem arra a temérdek szépségre és jó dologra, amit ez az időszak rejt és nyújthat. Lehet, hogy végérvényesen ráfordultam a szentimentalizmus felé vezető útra, de már tényleg észreveszem a szépségeket az őszben. Összeállítottam egy kis listát, erősítésképpen, mi mindent is lehet ilyenkor tenni. Hátha más is merít belőle!  

Lehet pl.

1. A nemrég szükségképp beszerzett gumicsizmában pocsolyázni a gyerekkel. Eddig sosem próbáltuk, mert jaj, vizesek leszünk. És akkor mi van?

2. Sütőtök illatával beborítani a lakást. A sütőtököt nagyon kedvelem, azt a meleg, otthonos érzést, amit a gőze áraszt, pedig még jobban.

3. Vaníliás habfürdőben nyakig elmerülni. Nyáron csak egy gyors zuhany, de ilyenkor be lehet dugni végre a kádat.

4. Sült gesztenyét venni a városban, s a kezünket melengető finomsággal merőben új útvonalon hazasétálni. Ha nem esik az eső. Néhányszor csináltam már ilyet. Nagyon izgalmas kis utcák, épületek vannak Budapesten is, meg bárhol persze, csak nyitott szemmel-szívvel kell járnunk.

5. Fahéjas-almás illatgyertyát gyújtani. Ezt csak ősszel-télen bírom elviselni, de ilyenkor viszont nagyon kell.

6. Színes faleveleket könyvlapok közt lepréselni, mint rég. Sőt! Megvan valahol még a Kis növényhatározó is. Emlékeztek?  

7. A gyerekekkel megismertetni a Gazdálkodj okosan! társasjátékot. De szigorúan a régi verziót, melyben még 25 000-ért lehetett szobabútort venni!

8. Végigsétálni a nagyszülők falujának utcáin, s nagyokat szippantani abból a télelőt jelentő levegőből, melyben a fatüzelésű kályhák jellegzetes füstje keveredik a fű és szőlő illatával.

9. Szarvasbőgést hallgatni. Óriási élmény.  

10. Bolyhos plédbe burkolózva főzős műsort nézni. Nigella karácsonyi műsorfolyamának ismétlése mindent visz!

11. Először megbontani a nyáron eltett barackbefőttet a rántott hús és krumplipüré mellé. Szavak nincsenek!  

12. Kávézóban üldögélni, lattét kortyolgatni és párainstallációkat lehelni az ablaküvegre. Ha ablak mellett sikerül elhelyezkedni, persze.

13. Egy esős, hideg vasárnap reggelen flanelpizsamában nutellás palacsintát reggelizni. Tökkéletes napindító.  

14. Csipkebogyót szedni és leszárítani teának. Csak ne az utak mellől, menjünk kicsit beljebb!

15. Kipakolni a szekrényt, s rácsodálkozni a rég elfeledett, ám újra divatos pulóverekre. Jó párat megtaláltam, nagyon jó érzés a felfedezés.

16. Megpróbálkozni a kürtős kalács készítésével. Ezt nem ígérem idén, de az őszi bakancslistára fel van vésve.  

17. Betérni egy teaboltba, s az illatorgiában elmerülve 4-5 fajta teakeverékkel felszerelkezni a téli reggelekre. S ha már ott vagyunk, új ízekhez, illatokhoz néhány új bögre is dukál. Hát nem?  

18. Almáspitét, almakompótot, almacsipszet készíteni kedvünk szerint, vagy csak néhány almát frissen megenni esténként. Vacsi helyett is meg egészségmegőrzés céljából is. Tudjátok: Minden nap egy alma az orvost távol tartja.

19. Csilis olívaolajat készíteni. Ősszel, télen sokszor kell a csípős, forró leves. Bármilyen krémlevest, erőlevest brutálissá varázsol, ha a jól összeérett csípős olajjal tesszük fel főni. Szem nem marad szárazon.

20. Igen, ősszel is fel kell kelni. Minden egyes reggel. S ha már így alakult, 20 percet tornázni mindennap! Jobban fog esni a kávé is, az endorfin beindítja a jókedvközpontot, ráadásul nagyon hálásak leszünk magunknak márciusban, mikor nem a fókazsírról kell lekapni a vastag dzsekit, hanem „ready-to-go” üzemmódban várjuk a miniszoknyás szezont.  

Tudom, ezek forintos blődlinek tűnnek, de nem a hétköznapi apróságok, piciny jóérzés-buborékok teremtenek apró boldogságokat? Hogy azok aztán nagyobb megelégedéssé álljanak össze. Idén ilyen kisszerű leszek. És örülni fogok. Az ősznek is.

VSZK

Hozzászólások