Péntek Enikő: "Helyesen, intenzíven, örömmel" (Felidéző)

aug. 3., 2016

Péntek Enikő: "Helyesen, intenzíven, örömmel" (Felidéző)

Péntek Enikőt biztosan nem kell bemutatnunk. Ő az az edző, akinek ingyenes videóival sokan indítottuk már reggeleinket különböző életszakaszainkban, s amelyek hatékonyságát néhány hét elteltével saját testrészeink igazolták vissza. Enikő azt vallja, a testünket nem elnyűni kell, hanem rövid, de intenzív edzésekkel erősíteni. A zóna módszer kidolgozójának két gyermek édesanyjaként is mindenre van ideje, bár néha sajnálja, hogy egy nap nem 48 órából áll.   

IgenÉlet: "Helyesen, intenzíven, örömmel". Miért pont ez a mottód?

Péntek Enikő: Ezeket nem csak az edzés során alkalmazom. Ez az életfelfogásom is. A „helyesen” egy kicsit erkölcsi vonatkozású, a lényeg, hogy minden helyzetben a jóra, a környezetem számára is elfogadható megoldásokra törekszem. A jóindulat, szeretet, segítő szándék vezérel, igyekszem mindig őszinte, egyenes lenni. Az „intenzíven” mind az edzésben, mind a magánéletben jellemez. Eléggé temperamentumos ember vagyok, szeretem megélni az érzelmeket. (nevet) Az „örömmel” pedig már a fentiből adódik. Imádom a zónát, a legkeményebb edzéseimet is képes vagyok vigyorogva-vicsorogva végigcsinálni. Ha valamit „helyesen, intenzíven, örömmel” csinálsz, annak 100%, hogy meglesz az eredménye. 

Mosolyogva, könnyedén

IÉ.: Azért jó, hogy ezt mondod, mert mi is a te videóidon „nőttünk fel”, amiket örömmel végeztünk, de nem túl intenzíven, hiszen időről időre feladjuk az edzést. Hogyan lehetne a rendszeres mozgást életformává tenni egy olyan nőnek, aki nem volt túl aktív a sport terén?

P.E.: Ami jó és örömmel tudjuk csinálni, az hamar szokássá válik és nehéz feladni. Valóságos drogként működik. A zónázók rákapnak ennek az egésznek az ízére, és ha vannak is kisebb kilengések, mindig visszatérnek. Az edzésben nem az állandóság és monotonitás, hanem a változatosság az, ami „függővé tesz”. Mindig új ingert adok a zónázóimnak, mindig vár rájuk valami izgalom. Új DVD-k, edzésanyagok, új gyakorlatok, más és más rendszerben, különböző nehézségi fokokkal. És amint az eredmények is jönnek, már nem lehet abbahagyni. (nevet)

IÉ.: Te mióta vagy „függő”? Milyen sportágban kezdted a mozgást? Mikor döntötted el, hogy ezzel szeretnél hivatásszerűen foglalkozni?

P.E.: Iskolai szinten atletizáltam és hosszú évekig röplabdáztam, táncoltam. Utána hobbiszintű mozgolódások jöttek. Futás, bringázás, edzés, mindenféle torna. Párommal Angliában éltünk, mikor csak úgy, érdeklődésből a Liverpool Egyetemen megszereztem az Aerobik oktatói – Fitness edzői képesítésemet. Ekkor még nem volt ezzel komolyabb szándékom, hazaköltözve sem ezzel foglalkoztam. Az edzésstílus, amit kinn megtanultam, itthon a háttérben szépen csiszolódott, alakult. Babázós éveimben szóltam először edzőként kismamákhoz, friss anyukákhoz. Majd ahogy nőttek a gyerekek, úgy lett egyre intenzívebb az edzésem és épült fel a ZONA. Az óriási érdeklődés és a pozitív visszajelzések, sikersztorik pedig meggyőztek, ez az én helyem, ezt kell csinálnom.

Popsizóna

IÉ.: Sok edző van a „piacon”, a legtöbben a saját módszerükre esküsznek. Te a Zóna edzést dolgoztad ki. Mi a módszered lényege?

P.E.: Nem mondom, hogy csak az én módszerem jó. A fitt életmódnak sok járható útja van. Számomra a ZONA a legélvezetesebb, ebben találtam meg magam, ez adja nekem a megfelelő kihívást, örömöt és a leglátványosabb eredményt. A ZONA edzés intervall és funkcionális erősítő blokkokra épül. Minden blokk pedig két fő izomcsoportra („testzónára”). Ezeket az izomcsoportokat terheljük felváltva úgy, hogy amíg az egyik dolgozik, a másik regenerálódik. Így végig maximális intenzitással, az igazán hatékony gyakorlatokat felvonultatva edzhetünk.

IÉ.: Azt mondod, nem csak a te módszered jó. De a tiéd nagyon jó, hisz óriási „rajongótáborod” van a Facebook-on, s minden kommentre válaszolsz. Hogyan lehet egy ekkora közösséget egyben tartani?

P.E.: Először is, fantasztikus embereket ismerhettem meg a ZONA által. Ők úgy szuperek, ahogy vannak. Egy önmagában is erős, támogató közösség. Amit én adhatok nekik, az az odaadás, őszinteség és rengeteg befektetett munka. Nagyon szeretem a zónázóimat. Mindig azon kattogok, mit adhatok nekik. Mivel tehetném még izgalmasabbá, még hatékonyabbá az edzésüket, mivel motiválhatom őket. Mindig magamat adom, őszintén, sallangmentesen. Ezt megérzik és elfogadják akármilyen helyzetben. Sokat dolgozom, de baromira szerencsésnek érzem magam, mert a munkám a hobbim és a szenvedélyem.

Helyesen, intenzíven, örömmel

IÉ.: Mindig is érdekelt bennünket, s szerintünk mindenkit, vajon egy hivatásos edzőnek hogy néz ki egy napja felkeléstől lefekvésig. Mikor kelsz, mit csinálsz ébredés után, mit eszel, hogy zajlik a napod?

P.E.: 6:30-kor kelek, reggelizek a gyerekekkel, összekészítem őket és indulunk iskolába, majd oviba. Utána, mikor hazaértem, edzem egyet, majd indul a munka. Edzéstervek, óratervek összeállítása, újabb DVD-anyagok megtervezése, forgatása, fotózások, videó vágás, Facebook koordinálása, újabb edzőruha kollekciók tervezése, edzőtáborok, turnék szervezése, üzleti és marketing feladatok, fejlesztések és még sokáig sorolhatnám. Igen szerteágazó, nagyon izgalmas, kreatív munkám van. És éppen ezért, hiába dolgozom otthonról, ritkán főzök ebédet. Általában rendelek. Vacsira viszont szinte mindig főtt étel van. A gyerekek is ezt igénylik (Kamilla még főzőcskézni is szeret), az esti étkezésre amúgy is nagyon figyelek. A gyerekek fél 4-ig vannak oviban-suliban. Vagy a férjem megy értük (ilyenkor én kitolom a munkaidőmet) vagy én, akkor pedig játszóterezés, vásárlás, tanulás, játék, vacsi, mese, alvás. Szóval teljesen átlagos anyuka vagyok és teljesen „normálisan” telnek a hétköznapjaink. Hétvégén aztán kicsit megőrülünk: rendezvények, fellépések, táborok, turnéállomások sora vár. Ahová lehet, visszük a gyerekeket. Főleg a turnékra, mert ilyenkor igazi családi hétvégéket szervezünk. Például szombat reggel zona edzés, mondjuk Szombathelyen, majd ebédelünk valahol és bejárjuk a környéket. Kirándulás Kőszegen stb. Ezek a hétvégék a gyerekekről szólnak, csak közben zónázunk egyet. (nevet)

IÉ.: Mindig jókedvűnek tűnsz. Vannak azért rossz napjaid? Mivel lehet kihozni a sodrodból vagy elkeseríteni?

P.E.: Szomorú ritkán vagyok. Többnyire tényleg pozitív és jókedvű (sőt, infantilis), esetleg mérges. Mi bosszant? A lassúság és „teszetoszaság”.

IÉ.: Rengeteg sikersztori van az oldaladon, amelyek bizonyítják a módszered hatékonyságát. Mik a jövőbeni terveid? Lehet még feljebb egy ilyen sikeres nőnek?

P.E.: Jaj, de kedvesek vagytok! A siker öröm, és szerintem az ember természete, hogy mindig új örömforrásokat keressen. Szeretem a változatosságot, szeretek új dolgokat csinálni, kitalálni. Igyekszem mindig meglévő problémákra, tényleges igényekre reagálni a termékeimmel, szolgáltatásaimmal. Most, ami már nagyon régóta érik (és régóta kérik), az a ZONA edzés nemzetközivé tétele. Napokon belül indul a zonaedzes.hu angol változata, a zonamovement.com és elkészült az első, angol nyelvű ZONA edzésanyag is, az „Abs Mission”. És igen, naná, hogy vannak még tervek, ötletek, csak állna egy nap 48 órából, hogy mindent meg is tudjak valósítani.

(Fotók: Péntek Enikő és zonaedzes.hu)

(Az interjú 2015. október 2-án jelent meg.)

 

 

Szabó JuditSzabó Judit

Hozzászólások