Sós teasütemény délutáni ejtőzéshez

okt. 22., 2016

Sós teasütemény délutáni ejtőzéshez

Angliában nagy hagyománya van a teázásnak és természetesen a mellé felszolgált süteményeknek is. Íme, egy lehetőség a sok közül, mivel is tehetjük teljessé a teázás élményét saját otthonunkban is.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • 2 dkg só
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 tojássárgája 

A díszítéshez:

  • egy egész tojás, szezámmag, mák, dekorsó, sajt, köménymag

Elkészítése: 

Az átszitált liszthez morzsoljuk a vajat és elkezdjük gyúrni a két alapanyagot. Az ilyen típusú tésztáknál ezt az utasítást olvashatjuk elsőként. Annak érdekében, hogy a vaj egyenletesen kerüljön a tésztába, hogy az finom omlós legyen, egy trükköt szoktam bevetni. A hideg vajat lereszelem, akár egy almát. Ezután az apró zsiradékdarabokat már könnyebben elmorzsolhatjuk a liszttel.

A tejszínnel elkeverem a sót és a tojásokat. Amikor a vaj a kezünk melegétől kezd meglágyulni és a tészta kezd összeállni, hozzáöntjük a tejszínes kerevéket és sima tésztát gyúrunk. Lisztezett munkalapon egy centiméter vastag négyzet vagy téglalap formára kinyújtjuk a tészát. Ha nincsen nyújtófánk, akkor egy tiszta üveggel is elvégezhetjük ezt a műveletet. Egy villa segítségével vékony csíkokat húzunk a tészta tetejére. Egy egész tojást felverünk és egy ecset segítségével lekenjük a tészta tetejét. Ezután a tésztát betesszük a fagyasztóba. A lépés nagyban megkönnyíti azt, hogy a tészta darabolásakor szép éleket kapjunk.

Amikor megkeményedett a tészta, ismét átkenjük tojással a tetejét, és tetszőleges méretű kockákat vagy rudakat vágunk belőle. Mielőtt a tepsibe helyeznénk, a tetejüket meghintjük szezámmaggal, mákkal, nagyszemű dekorációs sóval, reszelt sajttal, de enélkül is nagyon mutatós sütit készíthetünk. A díszítésnek valójában csak a kamránk felszereltsége és a fantáziánk szabhat határt.

Feldobhatjuk a sütiket úgy is, ha a reszelt sajtot megfelezzük, az egyik felét elkeverjük egy kevés őrölt piros paprikával és ezt halmozzuk a tészta tetejére. 200 Celsius fokos sütőben készre sütjük.

Jó étvágyat!

Sándor Csilla

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások