Tanuljuk el a japánoktól, hogyan kell hiperegészségesen indítani a napot! (plusz a tökéletes reggeli receptje!)

ápr. 5., 2016

Tanuljuk el a japánoktól, hogyan kell hiperegészségesen indítani a napot! (plusz a tökéletes reggeli receptje!)

Reggelizni egészséges, egészségeset reggelizni, pedig maga az egészség. Megkértem a már korábban BEMUTATOTT Varga Zsuzsa Mariettát, sportmodellt, FBT (Full Body Training) edzőt, hogy ossza meg velünk mindennapi reggelijét.

IgenÉlet: Véleményed szerint mit jelent az egészséges étkezés?

Varga Zsuzsa Marietta: Két alapelvet kell hangsúlyoznom mindenekelőtt! Sok folyadék és naponta többszöri étkezés, kisebb adagokban (például reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora). Ezt fogadd el, mint egy alapszabályt, és így alakítsd a napjaidat. Ez felgyorsítja az anyagcserét, vagyis fiatalon tartja a szervezeted.

IÉ.: Maradjunk az első étkezénél. Hogyan néz ki egy reggelid?

V.Zs.M.: Ébredés után egy jó pohár (min. 3-4 dl) tisztított csapvízzel indítok, éhgyomorra.  Miért jó ez? Japánban élnek a világon a legtovább az emberek, egyik természetes gyógymódjuk a vízkúra. A japán orvosok gyakran alkalmazzák e gyógymódot, mint mellékhatások nélküli és rendkívül eredményes gyógyírt bizonyos betegségekre. Nagyon hatásos például fejfájásra, túlsúlyra, vese- és vizelési betegségekre, anyagcsere- és emésztési zavarokra, székrekedésre és így tovább.

IÉ.: Csapvíz, ennyi a reggelid?

V.Zs.M.: Dehogyis. (Nevet.) Ezt követően minimum egy óra elteltével következik a reggeli, amit már a munkahelyemen szoktam elfogyasztani. A jól bevált zabkását gyakran választom, mert nagyon telít és igen egészséges, főleg ha gyümölcsökkel fogyasztjuk, ráadásul igenis, finom! Mivel én főzni szoktam a zabot, így a reggelimet mindig már előző este elkészítem, így másnap csak jól át kell melegíteni, és már ehetem is!

IÉ.: A zabot minden edző és egészségtudománnyal foglalkozó szakember említi. De miért is olyan nagyon jó?

V.Zs.M.: A zab minden formában csökkenti a koleszterinszintet, köszönhetően az oldható rost tartalmának, sőt alacsony zsírtartalmú étrend mellett segít megelőzni a szívbetegségeket. A főtt zabpehely emellett képes az emésztést lassítani, mert alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkezik, mint a nyers, hiszen a főzés felszabadítja a vízoldékony rostokat. Ezek a rostok lehetővé teszik, hogy a glükóz csak lassan jusson a véráramba, így nem kell hirtelen inzuliningadozástól tartanunk, ami így nagyon hasznos a szervezet számára.

IÉ.: Milyen a tökéletes, főtt zabkása?

V.Zs.M.: Pofon egyszerű: 2,5 deciliter víz, 30 gramm finomszemű zabpehely, 10 gramm vaníliás fehérjepor, 1 banán, pár szem eper. Ez mindösszesen körülbelül 200 kalória (8 gramm fehérje, 40 gramm szénhidrát, 2 gramm zsír). Persze alacsony zsírtartalmú tejjel is lehet a zabot készíteni, víz helyett. A zabot, fehérjeport és a folyadékot összefőzzük, majd a gyümölcsökkel díszítjük.

IÉ.: Közgazdasági szempontból is tökéletes: kevés befektetett energia, maximális haszon.

V.Zs.M.: Így van. Azt gondolom, hogy alapvetően mindenkinek tudnia kellene, hogy mit eszik. Sokkal egészségesebbek lennének az emberek és jóval karcsúbbak.

 

 

 

 

 

Béres FerencBéres Ferenc

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások