Vasárnapi rágcsa Beától: Könnyű sós kréker céklás hummusszal

jan. 22., 2017

Vasárnapi rágcsa Beától: Könnyű sós kréker céklás hummusszal

Hatalmas szerencsémre, nem szeretem a chipszet és a hasonló kondíciókkal bíró társait. Viszont a sós rágcsákat szívesen ropogtatom. Mára egy sós krékert hoztam, amit te is bármikor könnyen elkészíthetsz otthon.

Ha gluténmentes változatot szeretnél, a bulgur helyett használhatsz azonos mennyiségű barna rizst, ha pedig a tojást hagynád ki és vegán változatban készítenéd, akkor helyettesítsd 60 ml lenmaggal és ugyanennyi vízzel (keverd el a kettőt, és hagyd állni 15 percet).

Az alapja a már múlt héten is használt bulgur (ITT), illetve a csodás quinoa, amit az inkák aranyának is neveznek. Nem is véletlenül, mert gluténmentes, nagyon könnyen emészthető, magas a fehérjetartalma, tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat. Ezenkívül gazdag káliumban, mangánban, kalciumban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban, valamint nagyobb mennyiségű B-, C- és E-vitamint tartalmaz.

A quinoa elkészítésével kapcsolatban mindenképpen tudni kell, hogy minden esetben alaposan meg kell mosni, mert önvédelmi okokból a növényen található egy szaponin nevű kesernyés réteg, amit csak tisztességes mosással tudunk eltávolítani. Mivel a magok nagyon aprók, így – szerintem – ezt úgy teheted meg a legkönnyebben, hogy a magot beleteszed egy sűrű szitába/szűrőbe, azt pedig egy tálba. Így nem kell öntögetned a miniket, csak kiemeled a szitát, kiöntöd a vizet, és újat eresztesz rá. Addig ismételd, amíg a víz már tiszta marad. Körülbelül 3-4 öblítés kell neki.

A főzése egyszerű, dupla mennyiségű vízben, enyhén sózva, kb. 15 perc alatt készül el. Utána még hagyd állni letakarva 5 percet.

Hozzávalók:

  • 250 ml főtt bulgur (nem egészen 100 g szárazból lesz ennyi)
  • 250 ml főtt quinoa (nálam most fekete volt otthon, de  bármelyik jó, szintén kb. 100 g)
  • 100 ml szezámmag
  • 1 közepes tojás fehérje
  • ½ tk só
  • 3 ek szezámolaj a kenéshez (ha nincs, jó bármilyen növény olaj)

Ha már megfőzted, és kihűtötted a bulgurt és a quinoát, egy száraz serpenyőben pirítsd meg a szezámmagot, amíg halványbarna és illatos nem lesz.

Tedd aprítóba a quinoát, bulgurt, sót és a tojásfehérjét, és nyomd a gombot, amíg egy lágy, ragacsos masszát nem kapsz. Már csak kézzel keverd hozzá a pirított szezámmagot és borítsd egy szezámolajjal vékonyan megkent sütőpapírra. Fogj még egy ugyanekkora sütőpapírt, azt is kend meg (egy ecsettel) vékonyan olajjal, és a két réteg között nyújtsd ki a „tésztát” 1,5-2 mm vékonyra. Figyelj arra, hogy lehetőleg szögletes, és minél egyenletesebb legyen, hogy egyformán süljön át. Ha kész vagy a nyújtással, vágd a kívánt méretű darabokra, (én derelyevágót használok) de ne mozdítsd a papírról – nem is tudod – hanem csak csúsztasd át a tepsibe, papírostul. 180’C-on, légkeveréssel süsd 35-40 percig, vagy ameddig ropogós nem lesz. Ha már elkészült, 5 percet hagyd még a félig nyitott ajtajú sütőben, mielőtt kiszeded a tepsiből.

Nálam most céklás – mi más – hummusz készült hozzá.

Ehhez kell:

  • 1 csésze főtt csicseriborsó (250ml)
  • 1 közepes cékla (sütve, vagy főzve)
  • 1 gerezd fokhagyma (összezúzva, hogy biztosan ne maradjon nagyobb darabokban)
  • 2 ek tahini (szezámmagkrém)
  • ½ tk kömény
  • 1 ek citromlé
  • nagyobb csipet só
  • 2-3 ek víz
  • Tetejére néhány csepp olívaolaj, díszítésnek szezámmag, koriander

A csicseriborsóból használhatsz üvegeset is, de szerintem sokkal finomabb a száraz. Viszont némi előkészületet igényel: előző nap áztasd be, majd enyhén sós vízben főzd puhára. Általában fél óra elég szokott neki lenni. Tedd turmixgépbe vagy aprítóba a hozzávalókat a víz kivételével. Alaposan turmixold össze. Szeret odatapadni az edény falához, úgyhogy néha kapard le egy spatulával, és folytasd tovább. Közben adj hozzá apránként annyi vizet, hogy lágy, és krémes legyen az állaga, de ne folyékony. Tálalásnál locsold meg a tetejét az olívaolajjal és szórd meg szezámmaggal, korianderlevéllel.

Romics BeaRomics Bea

Hozzászólások