"A húsleves még a halálból is feltámaszt" - Így hozhatod helyre, ha bűnöztél (Felidéző)

ápr. 11., 2017

"A húsleves még a halálból is feltámaszt" - Így hozhatod helyre, ha bűnöztél (Felidéző)

Van az úgy, hogy nem reggelizünk, ezért délelőtt farkaséhesen támadjuk meg a legközelebbi gyorséttermet, és amit csak tudunk, felfalunk. Cukros üdítő, hamburger, sült krumpli, shake, fánk – minden, ami szem-szájnak ingere. Már-már az unalomig ismételgetett tény, hogy az egyszerű szénhidrátok milyen betegségekhez vezetnek: cukorbaj, szív- és érrendszeri problémák, sőt Alzheimer-kór is kialakulhat. Azonban nincs minden veszve. Jordan Davidson, a Woman's Health oldalán összegyűjtött néhány olyan élelmiszert, melyekkel egy-egy ilyen napot semlegesíthetünk.

Lazac

Ha a szervezetünknek DHA-ra (dokozahexoénsav – agyműködést serkentő és a retinasejtekben jelen lévő, telítetlen zsírsav – a szerk.) van szüksége, legjobb, ha lazacot eszünk. A DHA helyrehozza a fruktóz miatt megsérült agyszövetet. A lazac a szelén és a D-vitamin kiváló forrása, egy kis vajon, citrommal könnyen elkészíthető, s ma már nem is elérhetetlen az ára.

Chia és lenmag

A vegetáriánusoknak sem kell elkeseredniük. A chia és a lenmag mindig a rendelkezésükre áll. Két evőkanál ezekből az élelmiszerekből nemcsak az Omega-3 zsírsavat biztosítják számukra, hanem a szervezet számára szükséges rostot is, amelyek segítik kiüríteni a méreganyagokat. Kalciumban és fehérjében gazdagok, elég csak beleszórni a reggeli joghurtba vagy smoothieba.

Dió

Ha fel vagyunk puffadva, rossz a gyomrunk, mindenféleképpen fogyasszunk el minimum egy marék diót - tele van Omega-3 zsírsavakkal. Hosszú távon nemcsak jót tesz a közérzetünknek, de az étvágyunkat is csökkenti.

Aloe vera juice

Az aloe vera tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal és aminosavakkal. Nemcsak segíti a káros anyagok távozását, de pótolja az elveszett vitaminokat is.

Húsleves

Egy dél-amerikai közmondás szerint a húsleves még a halálból is feltámaszt. Amiben van igazság, hiszen ha betegek vagyunk, biztosan mi is mindig ehhez az ételhez nyúlunk először. Könnyen emészthető, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

(Az írás 2016. október 26-án jelent meg.)

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások