A natúr csirke és sült zöldség is lehet izgalmas, ha Bea készíti - Nézzétek csak!

jan. 8., 2017

A natúr csirke és sült zöldség is lehet izgalmas, ha Bea készíti - Nézzétek csak!

Natúr csirke sült zöldséggel jöhet? Na jó, legyen még hozzá némi paradicsom, egy kevés fűszer, ruccola, vagy bébispenót! Nem is kell más egy jó raguhoz, amivel biztos, hogy nem maradsz éhen. Ráadásul ebben most a két kedvenc alapanyagom a főszereplő: a cékla és a sütőtök. Igazi könnyű, finom és laktató fogás.

A cékla kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Ezek a vitaminok és mikroelemek nélkülözhetetlen ásványi anyagok a haj, a körmök és az idegrendszer számára. A cékla serkenti a sejtnövekedést, a sejtmag-regenerációt, aktiválja a vörösvérsejt képzést, támogatja a nyirokrendszer működését, vízhajtó és méregtelenítő hatása közismert. Mindezt a népgyógyászat nevű oldalról tudom.

A sütőtöknek mindössze 80 kalóriát tartalmaz 100 grammja, zsírtartalma elenyésző, 90%-a víz. Tápanyagban igen gazdag: rengeteg kalcium, magnézium, cink, vas, réz, mangán, B-, C- és E-vitamin, karotin és biotin van benne. Kiváló immunerősítő, magas tápanyagtartalmával felkészíti a szervezetet a hideg, megbetegedésekkel teli időszakra. Megfázásos tünetekre levét régóta alkalmazzák. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása, még az allergiás tüsszögést, köhögést is csökkenti. Forrás: ITT.

Ha nem szereted ezeket, akkor bátran használj helyettük sárgarépát, édesburgonyát vagy bármit, amit szívesen látsz a tányérodon.

Ez az étel szerencsére hamar elkészül, és megint csak elég hozzá egy serpenyő meg egy tepsi.

Hozzávalók 3 adaghoz:

  • 1 közepes méretű orange tök alsó, gömbölyű része
  • 1 nagyobb fej cékla
  • 1 csirkemellfilé
  • 1 tk. olasz fűszerkeverék (ne vegyél, ILYEN egyszerűen elkészítheted) 
  • 1-2 marék ruccola, bébispenót, kelkáposzta, amit szeretnél, vagy lapul a hűtőben
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • só, bors
  • 1 ek olívaolaj
  • 1-2 tk. nádcukor (opcionális, én minden paradicsomos ételbe teszek egy pici cukrot, hogy elvegye a paradicsom savasságát)

Elkészítés:

Először a zöldségeket készítsd elő: hámozd meg a tököt és a céklát, és vágd közepes kockákra. A céklát érdemes kicsit kisebbekre, hogy kb. egyszerre tudjanak megsülni. Tedd a 220’C-os, légkeveréses sütőbe 20-30 percre.

Közben vágd hasonló méretű kockákra a csirkemellet, sózd, borsozd, és nagy lángon pirítsd meg az olívaolajon. Elég neki 6-8 perc, így biztos nem szárad ki. Ha már aranybarna, szedd egy tányérra, és a megmaradt zsiradékon dinszteld meg az apró kockákra vágott hagymát. Ha már üveges, öntsd fel a paradicsomkonzervvel, szórd meg a cukorral és a fűszerkeverékkel, majd hagyd néhány percet sűrűsödni. Tedd vissza a megsült csirkét, főzd még néhány percet, majd a megsült zöldséget is kanalazd hozzá. Adj még nekik egy kis időt, hogy összebarátkozzanak (2-3 perc), de azért ne főjenek szét. Szórd meg a ruccolával, spenóttal (amivel készíted), óvatosan keverd el, és már tálalhatod is.

Kíváncsiságból bepötyögtem a receptet egy kalória kalkulátorba, és ezeket az értékeket kaptam:

1 adagra:

  • Energia: 400 Kcal
  • Fehérje: 41 g
  • Zsír: 9 g
  • Szénhidrát: 40 g

Jó étvágyat kívánok!  

 

 

Romics BeaRomics Bea

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások