A rák nem a halálos betegség szinonimája - március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja

márc. 1., 2016

A rák nem a halálos betegség szinonimája - március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja

Nem kell különösebben tájékozott embernek lenni ahhoz, hogy ismerjük azt a már unalomig ismételt tényt, hogy hazánk világviszonylatban toplistás helyen áll a daganatos megbetegedések listáján. Azt azonban már kevesen tudják, hogy ezen belül is a vastagbélrák az egyik vezető megbetegedés a magyar halálozási statisztikákban. Március van, a tavasz, az újjászületés, az élet és nem utolsósorban a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja. 

A tudomány mai állása szerint a vastagbélrák kialakulását a genetikai tényezőkön túl elsősorban a túlzott zsiradékbevitel, a mértéktelen alkoholfogyasztás, valamint a mozgásszegény életmódból fakadó elhízás segíti elő. Magyarországon a népegészségügyi törekvések ellenére folyamatosan növekszik azon emberek, férfiak és nők száma, akiknél diagnosztizálják a betegséget, és sajnos ezen honfitársainknak közel a felét el is veszítjük minden évben. Ez közel ötezer embert jelent, vagyis gyakorlatilag egy kisváros lakossága köszön el méltatlan körülmények között az élettől évente vastagbélrák miatt.

Pedig a rák nem a halálos betegség szinonimája. A rák azért válik halálos betegséggé, mert sajnos általában nem ismerik fel időben. Vagyis a daganatos betegségek gyógyításának legnagyobb esélyét azok még időben történő felfedezése és a minél korábban megkezdett célzott, gyógyító terápia adja. A vastagbéltükrözés nem fájdalommentes, de szakértelemmel és megfelelő fájdalomcsillapítással nem is elviselhetetlen vizsgálat, jóllehet ma már itthon is elérhető – igaz, prémium szolgáltatásként – a teljesen fájdalommentes, úgynevezett kapszulás szűrővizsgálat is. Az orvosi szakmai protokoll szerint 50 év (egyénileg 40 év) felett ajánlott rendszeresen széklet vérvizsgálatot elvégezni; ha ennek eredménye pozitív, akkor a szakembernek kötelező a vastagbél tükrözéses vizsgálatát elrendelni. Sajnos a vastagbélrák különösebb tünetek nélkül, alattomosan fejlődik ki, vannak azonban jelek, amelyek felhívhatják a figyelmünket a betegség kialakulására.

Ilyen például a székelési szokás viszonylagosan gyors és tartós megváltozása, illetve felborulása, gyakran szorulás kialakulása, amit időnként hasmenések váltanak fel és nem utolsósorban a véres széklet. A nehezen azonosítható alhasi fájdalmak, valamint a tisztázatlan eredetű testsúlycsökkenés is jelzésértékűek lehetnek. Március van: a tavasz, az újjászületés, az élet és nem utolsósorban a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja. A közös és egyéni kudarcainkkal történő leszámolás egyik állomásaként mindenkit arra kérnék, hogy vegye rá a hozzá legközelebb álló érintett korú családtagját, barátját, hogy jelentkezzen szűrésre! Ha másért nem, már csak azért, hogy jövőre egy kisvárosnyi emberrel többen lehessünk! ;)

 

 

 

Béres FerencBéres Ferenc

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások