Amikor egy nő “kocka” - Linuxot használok és élvezem (Felidéző)

febr. 18., 2018

Amikor egy nő “kocka” - Linuxot használok és élvezem (Felidéző)

Milyen operációs rendszer van az otthoni számítógépeden? Windows? Én is azt használtam sok évig. De azután találtam valami mást. Olyat, ami felhasználóbarát és teljesen igyenes.

Igazából úgy kezdődött, hogy volt egy óriási morális dilemmám. Mindig volt valami haverom, aki telepített a gépemre egy rendszert, amit aztán használtam - de egyszer elkezdett zavarni az, hogy ezek nem biztos, hogy tiszta forrásból származnak. Nem volt jó érzés. Akkor elkezdtem utánanézni, vajon mennyibe kerülne nekem ezeknek a programoknak a tiszta, bolti verziója. Az eredmény eléggé lesújtó volt. Az operációs rendszer, az irodai programcsomag, a vírusirtó - közel százezer forintot tett volna ki a három alap program, és akkor még szinte csak be tudom kapcsolni a gépemet és meg tudok nyitni egy szöveges dokumentumot. Nézzük, mi az alternatív, olcsóbb megoldás, ha ugyan van ilyen? Volt.

Kitaláltam magamnak, hogy Linuxot szeretnék a gépemre. Akkoriban egy informatikai szakember, programozó volt a párom - ő nem tartotta jó ötletnek. Azt mondta, szerinte két héten belül sírni fogok tőle és követelni fogom vissza a régit. Lelövöm a poént: nem lett igaza. Az viszont hamarosan kiderült számomra, hogy ilyen, mint egyetlen és igazi “Linux rendszer” nem  létezik, vagyis az a helyzet, hogy ez tulajdonképpen kismillió féle operációs rendszert jelent és önmagában ezzel nem fogok sokra menni.

Minekutána nem volt olyan ismerősöm, akitől a Linux-szal kapcsolatban segítséget kérhettem volna, kerestem egy fórumot, ahol ezek a linuxos srácok gyülekeznek. Találtam is. Leírtam nekik, hogy milyen gépem van, mire szeretném használni, mik az alap elvárásaim. Kértem, hogy vegyék figyelembe azt is, hogy totálisan kezdő vagyok. Hamarosan rengeteg válasz érkezett. Barátságosan, kedvesen igyekeztek segíteni. Megegyeztek abban, hogy egy Linux Mint nevű rendszer lesz nekem megfelelő, ami a számítógép erősségéhez és az ember ízléséhez alakíthatóan négyféle különböző felülettel használható, nekem a legnépszerűbb, Cinnamon nevűt ajánlották. Letöltöttem az internetről, kiírtam egy DVD-lemezre és megkértem a páromat, hogy segítsen a telepítésnél. Valójában egyedül is megoldhattam volna, annyira egyszerű volt és az egész nem tartott tovább 20 percnél. Igen, a teljes telepítési folyamat.

Azután elindítottam a számítógépemet. Ami az első, elképesztő csodálkozást okozta nekem, az az, hogy a rendszer telepítés után tökéletesen használható. Nem egy csupasz, önmagában semmire nem használható rendszer. Van benne minden: CD és DVD-író, zene- és filmlejátszó,  irodai programcsomag, grafikai programok, de természetesen ezek módosíthatóak, bővíthetőek. Teljesen jogtisztán és ingyenesen - ezek az úgynevezett szabad szoftverek. Azonnal tudtam használni. Csak azt kellett megszoknom, hogy másképp hívják ezeket a programokat, mint amiket azelőtt használtam: funkcionalitásban, használhatóságban és kinézetben teljesen megfelelőek. Nem pont olyanok, mint azok, amelyeket régebben használtam, de ez nem is volt elvárás a részemről. A lényeg, hogy működött. És ami még tetszett: a program felülete gyönyörű volt, már első ránézésre is. Egyébként pedig nem sokban különbözött a Linux Mint a Windowstól: volt “start menü”, “tálca”, meg háttérkép. Ismeretlenül is ismerős volt.

Persze kezdetben olykor megtörtént, hogy nem boldogultam a használatával. Olyankor feltettem a kérdést a fórumon és azonnal érkezett rá megoldás. Volt, hogy éjjel 1-kor. És mindig megoldották a problémáimat. Nagyon nagy hálával tartozom ezeknek a fiúknak, mert mindig nagyon türelmesek és segítőkészek voltak. Persze biztosan az is közrejátszott, hogy nő vagyok. És igen, 36 éves nőként átszoktam egy olyan operációs rendszerre, amit korábban nem ismertem és még csak nem is láttam senkinél. Most már három éve használom. Annyira megszerettem, hogy nem cserélném le. Bár mostanában az a divat, hogy a laptopokat jogtiszta, előretelepített Windows-zal árulják, én nem ilyet fogok vásárolni, ha legközelebb új laptopra lesz szükségem. Operációs rendszer nélküli gépet fogok venni és köszönöm szépen, majd én megoldom ezt magamnak. Marad a Linux Mint Cinnamon. Ma már persze egyedül telepítem, minden gond nélkül. Kipróbáltam az Ubuntu nevűt is, az sem volt rossz. De a Linux Mint jött be a legjobban.

Mik az előnyei? Nos, először is biztonságos. A Windows úgy működik, hogy mindent szabad, ami nem tilos - ennélfogva bármit megtehet a háttérben anélkül, hogy téged megkérdezne. Ezzel szemben a Linux alapvető működése az, hogy mindent tilos, amit te kifejezetten nem engedsz meg neki - tehát nem végez a háttérben olyan feladatokat, amik a biztonságodat veszélyeztetnék. A Windows olyan, mint egy fa - ha valahol megfertőződik, az az egész rendszeren végigmehet és ledarál mindent. A Linux inkább egymás mellé rakott építőkockákhoz hasonlítható - így nem omlik össze a teljes rendszered, ha gond van. Csakhogy nem igazán van gond. Linuxra ugyanis nem nagyon vannak vírusok. Ha lenne is, olyan sokféle Linux van, hogy nem érné meg mindegyikre lefejleszteni, másrészt nem használják annyian, hogy hatalmas károkat okozhasson, így egyszerűen nem érdekli a vírusok fejlesztőit. Nem tudnak vele akkora károkat okozni,  hogy megérje nekik. Amikor néhány hónapja a WannaCry vírus végigsöpört a világon és egészen nagy cégek is áldozatául estek, nekem nem volt mitől félnem. Az én gépem nem volt veszélyben. Ami viszont a legjobban tetszett: amikor megjelent a rendszernek egy új verziója, azt egyetlen gombnyomással tudtam frissíteni: így mindig a legújabb, legjobb rendszert használhatom. Az eszközeimet is azonnal felismeri: a nyomtatót, a telefont, az e-book olvasót, a fényképezőgépet. Azonnal. Nem kell hozzá CD-ket telepítenem, nem kell ötször újraindítani közben a gépet, csak megkérdezi, hogy ezt az eszközt szeretném-e használni - és már indul is.

Persze lehetnek hátrányai is. Ha például PC-s játékokkal játszanék, az valószínűleg nem működne, mert Linuxra ezeket nem mindig fejlesztik le. Lehet egyébként mókolni a rendszert és működhet, ha telepítünk mellé egy másik operációs rendszert is, ami praktikusan Windows, de nekem nincs ilyesmire szükségem. Másrészt ehhez már nagyon “kockának” kell lenni. Azért ez már nekem is sok lenne. Másrészt az is igaz, hogy azért tanulnom kellett ahhoz, hogy ma már gördülékenyen, biztonsággal használhassam a rendszert. De nem volt nehéz és nagyon élveztem a folyamatot. 

A Linux mögött egész kis közösség áll, így ha bármi gond lenne a rendszerrel, ők azonnal jelzik és megtörténik a javítás. Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod, te is része lehetsz ennek a közösségnek. Nem mellesleg: tök menő. :)

(Cikkünk 2017. december 30-án jelent meg.)

Zigó JuditZigó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások