Az étel, amitől a húsevők fejvesztve menekülnek, pedig egyáltalán nem ijesztő: izgalmas cukkinilepény

aug. 6., 2016

Az étel, amitől a húsevők fejvesztve menekülnek, pedig egyáltalán nem ijesztő: izgalmas cukkinilepény

Ha ezt az ételt 40 éve a nagyapám elé tálalta volna a nagyanyám, valószínűleg veszekedés lett volna a vége, melynek következményeként Papa kanyarintott volna magának egy izmos szelet szalonnát egy még tekintélyesebb vastagságú kenyérdarabbal, ezzel letudva a vacsorát. 

Pedig ma már rengeteg zöldség és gyümölcs van, melyekből remekbe szabott, tápláló, ugyanakkor egészséges fogások készíthetőek. Ilyen pl. a cukkini, amivel kapcsolatban korábban addig terjedt a fantáziánk, hogy kirántottuk, s sült krumplival meg tartármártással vetettük a család elé. De a cukkini igen sokoldalú, ráadásul semleges ízű zöldség, így nagyon jól alkalmazkodik a karakteresebb kombinációk elemeihez és a fűszerekhez. A minap fasírtot készítettem belőle, melyet salátával ettünk. Nagyon jó kis vacsi kerekedett aznap.

Hozzávalók:

  • 2 közepes cukkini
  • 2 tojás
  • 10 dkg főtt rizs
  • 10 dkg zabliszt
  • egy kis fej vöröshagyma
  • bors
  • őrölt gyömbér
  • őrölt fűszerpaprika
  • keleti fűszerek (garam masala, római kömény, curry)

Elkészítés:

A cukkinit meghámozzuk, lereszeljük (vagy elektromos aprítóval pépesítjük), megsózzuk. A sótól levet ereszt a zöldség. Néhány perc múlva a reszelt cukkinihúst nyomkodjuk ki, hogy ne tocsogjon a saját levében. Aprítsunk hozzá egy kis fej vöröshagymát, üssük rá a tojásokat. Keverjük össze a zabliszttel és a főtt rizzsel. Fűszerezzük. Ha laza lenne az állaga, még egy kis rizzsel zabliszttel dúsítsuk. Hagyjuk egy fél órát pihenni a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek. A pihentetés után fasírtgombócokat formálunk a masszából, s olívaolajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsiben egymás mellé sorakoztatjuk őket. 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Félidőben célszerű megfordítani a fasírtkákat/lepénykéket.

Friss salátával vagy rizzsel tálaljuk a lepényeket! Könnyű, nyári fogás. Érdemes kipróbálni.     

 

Vona-Szabó KrisztaVona-Szabó Kriszta

Hozzászólások