Csíp, rúg, harap, mégis imádjuk: a csípős paprika

márc. 31., 2018

Csíp, rúg, harap, mégis imádjuk: a csípős paprika

A barátnőm azt szokta mondani, hogy erős paprikával mindent meg lehet enni - ha nagyon félresikerül az étel, akkor jól megerősözöd és bármilyen is, nem fogod érezni az ízét. Ennél azért egy kicsit ínyencebb módon, de vallom: úgy jó, ha csíp!

Gyerekként menekültem minden olyan ételtől, ami egy picit is csípett. Még a húszas éveimben is: nem értettem, miért kell egy jó étel ízét elvenni azzal, hogy erőssé tesszük és miért okoznánk magunknak fájdalmat az evéssel? Aztán elmúltam 30 - lassan közeledik a 40 - és hirtelen alapfűszer lett nálam a cayenne bors, a chiliszósz, a paprikakrém. Éppen csak a tejbegrízbe nem teszek erős paprikát. :) Egyszerűen megértem rá, felnőttem hozzá. Így megy ez.

A múltkor egy mangalicafesztiválon hozzájutottam egy isteni finom chiliszószhoz, kisszériás, kézműves termék Nagymarosról. Nagyon kedves barátnőm lakik ott, úgyhogy eleve jó érzésekkel álltam a dologhoz. Az eladó a lelkemre kötötte, hogy csak egy cseppet tegyek az ételbe - itthon láttam is, hogy úgy van kialakítva a palack, hogy nem is lehet belőle egyszerre többet kilöttyinteni, csak egy-egy picike cseppet. Nem véletlenül. Tíz picike csepptől egy egész lábasnyi gulyásleves lett méregerős - és elképesztően finom.

A paprika csípősségét a kapszaicin nevű anyag adja. Azért érezzük csípősnek, mert ingerli a szájban lévő fájdalom- és hőérzékelő idegvégződéseket. Hogy mennyire, annak mérésére a Scoville-egységet alkalmazzák. A paprikából készült oldatot cukros vízzel hígítják, egészen addig, amíg már nem érezhető a csípősség. Azt, hogy ehhez hányszorosára kell hígítani, a Scoville-érték, azaz SHU mutatja meg. A világ legerősebb paprikái, a Trinidad Moruga Scorpion és a Carolina Reaper esetében ez 2.000.000 körüli érték. Éppen ezek vannak abban a GaBko szószban, amit vettem - nem véletlen, hogy Magyarország és Európa chilifesztiváljain komoly díjakat nyert a termék.

A kapszaicin egyébként fájdalomcsillapító hatású - reumás ízületi gyulladás, szenzoros neuropátia és migrén esetén is hatásos. Antikarcinogén hatású, vagyis segít a rákmegelőzésben, de a gyomor- és nyombélfekély megelőzésében is komoly segítség lehet. Fogyasztása az adrenalin termelődését is serkenti, ezért feltüzel és örömérzetet okoz. Érdemes tehát rendszeresíteni a fogyasztását. Minél többször fogyasztjuk, annál jobban hozzászokunk, így aki gyakran eszik erős ételeket, az sokkal jobban bírja, mint az, aki nem. Ha viszont valaki nem bírja, ne vízzel próbálja megszüntetni a csípősséget a szájában, hiszen a kapszaicin hideg vízben nem oldódik, inkább egy kis cukorral, vagy tejjel.

Számos recept található az interneten - de itt, az IgenÉleten is - ami egy kis erős paprikával még finomabb, pikánsabb, ízletesebb lesz. Érdemes kipróbálni, beilleszteni az étrendünkbe ezeket az ételeket.

Zigó JuditZigó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások