Lekerült a fákról és ládákban várja a telet az alma. Most még harsanós, ropogós, lédús, kemény ez az őszi gyümölcs. Hűvös, borongós estéken bevett szokás nálunk, hogy almázunk. Én hámozom, darabolom, a srácok meg eszik. Vagy a férjem hámozza, darabolja, mi meg esszük. Közben filmet nézünk vagy beszélgetünk.
Az alma azonban kiváló süteményalap is.
A Sütemények sütés nélkül című kalauz remekbe szabott torta-, kosárka-, krém és ünnepi finomságok receptjeit tartalmazza. Ami közös ezekben az édességekben: egyik elkészítéséhez sem kell bekapcsolni a sütőt. Nem is hinnénk, milyen csodákat készíthetünk relatíve rövid idő alatt.
A férjem a minap egy láda almával jött haza. Kézenfekvő volt hát, hogy a hétvégén ebből a gyümölcsből készítek édességet. A sütés nélküli sütiskönyvben találtam a következő receptet:
Almatorta
Hozzávalók (én megfeleztem az eredeti recept által írt arányokat, mert hármunknak elég a kisebb torta, de ha vendégeket vártok, duplázzátok meg az alábbiakat):
- 4 lereszelt alma
- 2 ek. cukor (én kókuszvirágcukrot használtam)
- 1 tk. őrölt fahéj
- 5 dkg vaj
- 10 dkg vajas keksz
- 5 dkg étcsoki
- 3 dkg tejcsoki
- 1 ek. növényi olaj
Díszítéshez:
- 3 dkg tejcsoki
- 2 alma
- fahéjas cukor
Elkészítés:
Az almát meghámozom, lereszelem. Megszórom a cukorral, fahéjjal és 15 percig állni hagyom. Majd egy serpenyőben addig kevergetem, pirítom, míg minden nedvesség elpárolog belőle. Kihűtöm.
A kekszet összetöröm. Erre a műveletre igazán jó a sodrófa. A zacskót jó párszor végigütögetem a nyújtófával, hogy durvára törjön a keksz. A vajat felolvasztom, majd jól eldolgozom a keksszel. A sütőpapírral kibélelt tortaforma aljára egyengetem a vajas kekszet, s egy félórára a hűtőbe teszem.
Mind az ét-, mind a tejcsokit összetöröm, s az olajjal gőz felett felolvasztom.
A hűtőben eddigre összeáll a vajas-kekszes alap, s az alma is kihűl. Az almamasszát a kekszrétegre simítjuk, majd ráöntjük a felolvasztott csokit is. A tetejét tejcsokicsíkokkal, fahéjas cukorral, cukorgyönggyel és/vagy almaszeletekkel díszítjük, majd legalább három órán át dermesztjük a hűtőben.
A recept eredetijét sok más remek finomsággal együtt megtalálhatjátok a Sütemények sütés nélkül című kötetben, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg. A Sütemények sütés nélkül megvásárolható 2999 Ft-ért az Alexandra Könyvesházakban vagy online az alexandra.hu-n.