Egészséges őszi finomságok

okt. 10., 2017

Egészséges őszi finomságok

Sokszor nehezen viselem az ősz beköszöntét. Elmúlik a nyár szabadsága, vissza kell húzódni a négy fal közé, korán sötétedik és hideg van. Na jó azért nem vagyok annyira borús, de kell egy kis idő, mire elbúcsúztatom a napfényt és a meleget. Segítségemre sietnek azok az alapanyagok, amelyeknek ősszel van szezonjuk. Imádom például a sütőtökkrémlevest és a sült gesztenyét is. Ráadásul nem is gondolnánk, hogy mennyi vitamint vehetünk ilyenkor magunkhoz.

Sütőtök

A sütőtök rengeteg béta-karotint tartalmaz, ez az anyag adja narancssárga színét. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is. Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabadgyökök ellen hatnak. A sütőtök C-vitaminban gazdag, ezért támogatja az immunrendszert, így könnyebben elkerülhetjük az őszi hónapokkal megszaporodó náthás, meghűléses megbetegedéseket. A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést, a kálium pedig szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet.

Gesztenye

Rendkívül gazdag E-vitaminban, magas a B1-, B2-, B6- és C-vitamin-tartalma is. A gesztenyében rengeteg a nátrium, kálium, kalcium és a foszfor. Kiváló élelmirost-forrás, ennek köszönhetően többek között csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a jó bélműködést, így jó szolgálatot tehet a méregtelenítő- és fogyókúrák során. A népi gyógyászat már régen is használta a belsejét, mely nyersen sikerrel gyógyítja a hasmenést. A nyáron szedett leveléből főzött tea kiválóan alkalmas légcsőhurut, köhögés kezelésére. Levele serkenti a vénás vérkeringést, porrá tört kérge pedig mézzel összekeverve enyhíti a köhögést.

Birsalma

Már az ókorban ismerték és szerették, nyersen és főzve, de a legjobban almaborként. Egyébként az ókori Rómában a termékenység, illetve a boldogság jelképe volt. A birs magas pektintartalmának köszönhetően kiváló méregtelenítő, erős gyulladáscsökkentő és jó nyákoldó is. Talán nem véletlenül használta a népi gyógyászat a birsalmát gyomorbántalmak, vagy torokgyulladás esetén. A birs ezen kívül erős görcsoldó, így a menstruációs fájdalmakat is enyhíti, sőt a reumás panaszok esetén is használ. Javítja a szervezet anyagcseréjét, meggátolja a székrekedést. A koleszterinszintre is hatással van, rendszeres birsfogyasztás esetén a koleszterinszintünkkel sem nagyon lesz probléma. Régen nyugtatónak is használták, égési sebekre, szemre, bőrre, fagyásra.

Ezek az én kedvenceim, de az ősz még számos finomságot tartogat. Együnk egészségesen, védjük az immunrendszerünket!

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások