Egy fotó mindent megér?

jan. 14., 2018

Egy fotó mindent megér?

A múlt héten írtunk arról, mennyire veszélyes lehet egy-egy szelfi. Olyannyira, hogy manapság többen halnak meg önmaguk fotózása közben, mint cápatámadásban. Nekem is van egy ismerősöm, akinek az ismerőse éppen egy szirten fotózta magát, picit hátrébb lépett és meghalt. Az biztos, hogy a Darwin-díjasok között egyre több a szelfis eset.

Bár őrületes divat, nemcsak a lelki, de a testi épségünket is veszélyeztetheti a szelfi. Tavaly nyáron például egy fiatal nő esett le a Margit-hídról miközben szelfizett, nem sokkal azután történt, hogy egy magyar 15 éves lány szintén szelfizés közben a tengerbe esett Szardínián.

Tavalyelőtt Dél-Kínában egy 19 éves lány azt akarta megörökíteni, ahogy elrobog mögötte a vonat. Azonban túl közel ment a sínekhez, a szerelvény elsodorta, a fiatal nő pedig meghalt.

Egy 21 éves srác Mexikóvárosban vagánykodni akart és miközben fotózta magát, egy töltött fegyvert fogott a fejéhez. A felvétel közben a fegyver elsült, a férfi meghalt.

Egy 5 és egy 6 éves gyerek nézte végig a szülei halálát, amikor az édesanya és édesapa úgy döntött a portugáliai Szikla-foknál készítenek egy szelfit. Átmásztak a biztonsági korláton, megcsúsztak és leestek az Atlanti-óceánba. Az időjárási viszonyok miatt holttestüket csak másnap tudták felhozni a mélyből.

Egy 66 éves japán turista szelfit akart készíteni a Taj Mahalnál, azonban megbotlott, leesett a lépcsőkön és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy meghalt.

A Carnegie Mellon Egyetem és az Idraprastha Infotechnológiai Intézet korábban a szelfizéshez köthető haláleseteket vizsgálták. Kiderült, 2014 és 2016 novembere között 127 ember vesztette életet önmaga fotózása közben. A legtöbb haláleset  magassághoz köthető, az áldozatok közel nyolcvan százaléka 25 év alatti volt.

Szóval csak óvatosan a szelfizéssel!

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások