Ki szereti a bodzaszörpöt? Én például nagyon. Sajnos édesanyám nem cukormentesen készíti, ezért általában ki kell hagynom. Hátha most... Ugyanis ismét itt a bodzaszezon, bármerre járunk, illatozik a fehér virággal teli bodzabokor.
Természetesen a bodzának is vannak gyógyhatásai:
- erős izzasztó, ezért lázcsillapításra használják
- a bodza virága vízhajtó, hashajtó, vértisztító és köhögéscsillapító
- gyenge alkoholos kivonatban még idegcsillapítóként is használják
- külsőleg használva pedig fertőtlenítő hatású
- dupla annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék. Flavonodiokban, A-, B-vitaminban is gazdag
De nemcsak ezek a pozitív hatásai, hiszen nagyon finom is. Hogyan készítsünk bodzaszirupot?
Egy adag szirup elkészítése:
- 25 darab friss virág
- 1,2 kilogramm cukor – édesítőszerrel helyettesíthető
- 2 narancs szeletelve
- 2 citrom vékonyan szeletelve
Elkészítés:
A cukrot vagy édesítőt másfél liter vízzel kezdjük el melegíteni, várjuk meg, amíg a cukor megolvad, majd forraljuk fel. Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a virágokat és a citrusféléket, hűvös helyen áztassuk így 24 órán keresztül. Másnap pedig már fogyaszthatjuk is.
Ha pedig nem tudunk mit kezdeni a fölösleges bodzaszörppel, akkor készítsünk bodzafagyit:
Hozzávalók:
- 2 dl bodzaszörp
- 400 g natúr görög joghurt
- 5 dkg porcukor
- 1 lime reszelt héja, leve és gyümölcshúsa
Elkészítés:
A joghurtot turmixgépbe tesszük az összes többi hozzávalóval. A lime héját lereszeljük, citruspréssel kifacsarjuk, a megmaradt gyümölcshúst a masszába kanalazzuk. Ezután mehet vagy fagyigépbe vagy a mélyhűtőbe.
(Fotó: házipatika.com)