Együnk bodzafagyit, igyunk bodzaszörpöt!

máj. 31., 2017

Együnk bodzafagyit, igyunk bodzaszörpöt!

Ki szereti a bodzaszörpöt? Én például nagyon. Sajnos édesanyám nem cukormentesen készíti, ezért általában ki kell hagynom. Hátha most... Ugyanis ismét itt a bodzaszezon, bármerre járunk, illatozik a fehér virággal teli bodzabokor.

Természetesen a bodzának is vannak gyógyhatásai:

  • erős izzasztó, ezért lázcsillapításra használják
  • a bodza virága vízhajtó, hashajtó, vértisztító és köhögéscsillapító
  • gyenge alkoholos kivonatban még idegcsillapítóként is használják
  • külsőleg használva pedig fertőtlenítő hatású
  • dupla annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék. Flavonodiokban, A-, B-vitaminban is gazdag

De nemcsak ezek a pozitív hatásai, hiszen nagyon finom is. Hogyan készítsünk bodzaszirupot?

Egy adag szirup elkészítése:

  • 25 darab friss virág
  • 1,2 kilogramm cukor – édesítőszerrel helyettesíthető
  • 2 narancs szeletelve
  • 2 citrom vékonyan szeletelve

Elkészítés:

A cukrot vagy édesítőt másfél liter vízzel kezdjük el melegíteni, várjuk meg, amíg a cukor megolvad, majd forraljuk fel. Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a virágokat és a citrusféléket, hűvös helyen áztassuk így 24 órán keresztül. Másnap pedig már fogyaszthatjuk is.

Ha pedig nem tudunk mit kezdeni a fölösleges bodzaszörppel, akkor készítsünk bodzafagyit:

Hozzávalók:

  • 2 dl bodzaszörp
  • 400 g natúr görög joghurt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 lime reszelt héja, leve és gyümölcshúsa


Elkészítés:

A joghurtot turmixgépbe tesszük az összes többi hozzávalóval. A lime héját lereszeljük, citruspréssel kifacsarjuk, a megmaradt gyümölcshúst a masszába kanalazzuk. Ezután mehet vagy fagyigépbe vagy a mélyhűtőbe.

(Fotó: házipatika.com)

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások