Eper salsa sült csirkével

máj. 14., 2017

Eper salsa sült csirkével

Ahogy mondtam, ha május, akkor eper, de most kicsit elvonatkoztatva a kis piros bogyó hagyományos, vagy megszokott felhasználásától, sült hús mellé tálaltam.

Itt szeretném is megemlíteni, milyen hálás vagyok a családomnak, akik – általában - lelkes tesztalanyai a konyhai akcióimnak, és hogy mekkora szerencsém van a férjemmel, akit, mikor a vadászatból (értsd: bevásárlás) hazatér, és azzal fogadok: - „Drágám, ma eper salsa lesz a köret a hús mellé", akkor viszonylag őszinte arccal tudja azt mondani: „Jó, biztos finom lesz!"

Tehát eper salsa - és nem, nem édes, viszont hagymás, és csípős is. Ha szereted a hasonló ízeket, akkor az édes eper és a csípős chilipaprika számodra is remekül kiegészíti majd egymást.

Arra érdemes figyelni, hogy milyen eperből készíted: ha az import - műanyag - epret használod, akkor még simán el tudod tenni egy-két napra, és nem lesz baja (tapasztalat), de ha az itthoni változatot választod, akkor érdemes mindenképpen még aznap a tál fenekére nézni, mert másnapra teljesen értékelhetetlen lesz (ez is tapasztalat). Az előbbivel sincs semmi gond, alkalmanként kifejezettem finom darabokat lehet kifogni. Mindenesetre érdemes figyelembe venni az import és a hazai különbözőségeit, pláne, ha előre szeretnél dolgozni.

Természetesen az epren kívül kerülhet bele más gyümölcs is, például az eper-ananász-mangó trió is nagyon finom. :)

Hozzávalók:

  • 500 g eper
  • 1 jalapeno vagy zöld chili paprika
  • ½ (kisebb) lilahagyma
  • néhány levél friss menta, bazsalikom, vagy ha szereted, koriander
  • Az öntethez:
  • 1 közepes citrom héja, és leve
  • 1,5 teáskanál méz
  • csipet só

Elkészítés:

Keverd össze az öntethez valót, és tedd félre.

Az epret tisztítsd meg, és vágd kisebb kockákra. A hagymát szintén, lehetőleg még kisebbre. A paprika magját és az ereit érdemes eltávolítani, mert még így is nagyon csípős, majd vágd vékony szeletekre. Keverd össze az egészet, szórd meg az aprított levelekkel. Én most mentát, és bazsalikomot is tettem rá, mert számomra az eper és a bazsalikom verhetetlen páros (a koriander nem barátom, de ha te nem így érzel, akkor az is remekül passzol hozzá). Locsold meg az öntettel, forgasd össze óvatosan, és 15-20 percre tedd hűtőbe.

Ahogy mondtam, én most sült csirke mellé tálaltam, amihez egyszerűen bedörzsiztem egy csirkemellet egy kis szárnyas FŰSZERKEVERÉKKEL, sütőzacskóba csaptam, egy órát sütöttem, a végén pedig egy serpenyőben, kevés olajon megpirítottam.

Tálalásnál felszeleteltem a csirkét, és rákanalaztam a salsát. De kínálhatod vegyes zöldsalátával is.

Jó étvágyat! :)

Romics BeaRomics Bea

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások