Epres csiga édes sajtkrémmel

máj. 7., 2017

Epres csiga édes sajtkrémmel

Nemsokára itt az eperszezon, nálam pedig még a tavalyi és tavalyelőtti eperlekvár a polcon, úgyhogy most igyekszem őket elhasználni, hogy legyen hely az új üvegeknek. Mivel a szezon kb. egy szempillantás alatt véget is ér, májusban csupa epres receptet hozok. Elsőnek ezt a kelt tésztás csigát, amiben nagyon kevés cukor van, szóval, akár még diétásnak is mondhatnánk. Na, jó, némi (erőős) jóindulattal, mert a tetejére kerülő édes-krémes sajtkrém elég sokat ront ezen állítás igazságtartalmán. A csigának viszont kifejezetten jót tesz. Na, nem mintha magában ne lenne finom. ;)

Sokáig én is idegenkedtem ezektől az édes krémektől a péksütemények tetején, de be kell látnom, hogy így igazán komplex az élmény. Bár ennek az is folyománya, hogy eddigi életemben összesen nem használtam el annyi mascarponét, mint az utóbbi időben. Erre pont nemrég züzzentem rá, mikor - teljesen sikertelenül - próbáltam rendet vágni a szekrényben, ahol a műanyag dobozokat tartom. Mert persze a sajtkrémes dobozokat szigorúan el kell tenni, mert még jó lesz valamire. Természetesen. ;)

A csiga elkészítése egyszerű, és bármilyen szezonális gyümölccsel jól működik. 

A tésztához:

  • 300 g liszt
  • 150 ml tej
  • 1 tk szárított élesztő
  • 1 tojás
  • 50 g cukor
  • 50 g vaj
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 150-200 g friss eper
  • 100 ml eperlekvár

A krémhez:

  • 100 g mascarpone
  • 4-5 ek vaj
  • 3-4 ek porcukor

Elkészítés:

A tésztához szitáld össze a lisztet a cukorral és az élesztővel. Keverd el, majd mehet hozzá a só, a tojás a langyos tej és az (nem forró) olvasztott vaj is. Dagaszd meg alaposan, amíg sima, fényes tésztát nem kapsz, majd takard le, és meleg helyen hagyd, hogy a duplájára nőjön. Nekem kb. másfél órára volt szüksége. Lisztezett felületen nyújts belőle egy kb. 30x45 cm-es téglalapot, és kend meg a lekvárral. Felesleges nagyon vastagon kenni, mert kifolyik, ahogy felvágod. Szórd meg egyenletesen a közepes kockákra vágott eperrel, és a hosszabb oldala mentén tekerd fel. Mivel utálom lemosni a lekvárt a gyúródeszkáról, én átraktam a tekercset egy sütőpapírra, mert ahogy vágod, óhatatlanul összekened a deszkát. Vágd nyolc részre: először felezd el az egész tekercset, majd a feleket, és azok felét is, amíg nyolc csigát nem kapsz. Recézett kést használtam, így nem nyomtan ki a tölteléket a tésztából. Tedd egy magasabb falú tepsibe úgy, hogy kb. 3-4 cm maradjon a csigák között, takard le, és megint hagyd, hogy a duplájára keljen. Igen, egyszerű süti, de azt nem mondtam, hogy gyors is.

Tedd 180'C-os előmelegített sütőbe, légkeveréssel, 25-30 percre. Ha nagyon barnulna, félidőben takard le a tetejét alufóliával.

Közben készítsd el krémet: keverd össze a szobahőmérsékletű mascarponét és a porcukrot. A tejet apránként add hozzá addig, amíg könnyen kenhető nem lesz a krém.

Ha a csiga megsült, hagyd hűlni kb. 10 percet, mielőtt megkened a krémmel. Célszerű mindig csak annyit összekrémezni, amennyit elfogyasztotok, hogy ne szottyosodjon meg alatta a csiga.

Jó étvágyat!

Romics BeaRomics Bea

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások