Van egy angolszász mondás, mely szerint a karácsonyi hajszát csak úgy lehet kibírni, ha jól fel- és betankolunk tojáslikőrrel. Bevallom, sokáig ódzkodtam ettől a "mámorítótól", mert egy olyan receptet ismert a családi legendárium, mely a tojást nyersen tartalmazta. Na, azt már nem! Én a tükörtojást is kemény sárgájával eszem, nem bírom, ha folyós, nyálkás. A cézársalátából és a tiramisuból is "kifelejtem" a nyers tojásra vonatkozó részeket. De az alábbi tojáslikőr receptben nem nyers a fő alkotóelem.
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 2 tk vanília kivonat
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 fahéj rúd
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 6 tojássárgája
- 10 dkg cukor vagy édesítő
- 1 dl rum (el is hagyható)
- 0,5 liter zsíros tejszín
- pár csipet őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A tejet a fűszerekkel lassú tűzön, folyamatos kevergetés közben forraljuk fel. Egy másik edényben keverjük fehéredésig a tojássárgáját a cukorral. Vegyük kisebb fokozatra a mixert, s szép lassan, fokozatosan adagoljuk a tojásos masszához a fűszeres tejet. Fontos, hogy lassan, nehogy összekapja a tojást a meleg folyadék! Amikor homogén elegyet kaptunk, tegyük vissza lassú tűzre az egészet, s még öt percig kevergessük, amíg krémesre sűrűsödik. Nagyon lényeges, hogy ne forraljuk fel, különben tejes rántottát kapunk. A tűzről levéve keverjük bele a sűrű tejszínt és a rumot, majd néhány órára tegyük a hűtőbe. Már az esti társasjátékozáshoz is fogyasztható, de az igazi másnapra lesz.
Kellemes szürcsölgetést kívánok!