Ezért együnk több sajtot

jan. 2., 2018

Ezért együnk több sajtot

Az ünnepek alatt természetes, hogy egy kicsit elengedjük a gyeplőt, többet eszünk, állandóan úgy érezzük, hogy tele van a gyomrunk. A utóbbi időben felszedtem némi felesleget, ezért igenis lesz újévi fogadalmam, melyek közül az egyik, hogy sokkal többet szeretnék sportolni, nemcsak a fogyás miatt, hanem azért is, mert sokkal jobban érzem magam utána. Ezen kívül szeretnék sokkal többet olyasmivel foglalkozni, ami tényleg érdekel, és megpróbálok minél egészségesebben étkezni.  Amit biztosan tudok, hogy az étrendem egyik fontos eleme lesz a sajt, amit egyébként már idáig is szívesen fogyasztottam.

Hogy miért érdemes sajtot fogyasztani?

Egyes kutatások szerint a sajt egyik fontos összetevője, a spermidin jótékony hatással van a szervezetre, többek között segít megelőzni a májrákot. Sőt szakemberek azt is megállapították, hogy ugyanennek az anyagnak köszönhetően még tovább is élhetünk.

Jobb lesz tőle a bor íze. Tudósok szerint a sajt tényleg képes arra, hogy egy átlagos bort finomabbá tegyen, ugyanis jobban kiemeli a gyümölcsösségét és zamatát.

A butirátot tartalmazó sajtok segítenek megelőzni a kettes típusú cukorbetegséget. Egy, a Diabetes című folyóiratban megjelent tanulmány szerint, azok az egerek, amelyek hozzáadott butirátot tartalmazó táplálékot fogyasztottak, 50 százalékkal alacsonyabb inzulinszintet mutattak, mint az „átlagos” étrendet fogyasztó egerek.

Az pedig közismert, hogy fontos szerepet játszik a csontok egészségének megőrzésében. A sajt amúgy is nagyon finom, ráadásul rengeteg fajtája közül válogathatunk.

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások