Feketeerdő torta sütés nélkül

júl. 2., 2017

Feketeerdő torta sütés nélkül

Vagy inkább feketeerdő ihletésű süti. Nem egy fotogén darab, szóval kerek szülinapi bulira biztos nem ezzel rukkolnék elő, de tökéletes hétvégi desszert. Tudod, a ronda (na jó, nem annyira szép), de finom kategória... ;)

Anyu meglepett egy zacskó meggyel, azzal a fajtával, ami inkább fanyar, mint savanyú, és nem annyira laza, lédús a szerkezete. A család annyira nincs oda érte (rajtam kívül), aprólábúnak is elég pár szem, sütiben viszont lelkesen fogyasztják. Megsütni sajnáltam volna, így inkább nyersen használtam fel.


A múlt heti málnás-joghurtoshoz képest ez most kicsit zúzósabb, viszont nem kevésbé finom. Könnyű tejszín (egy kevés mascarponéval - szigorúan csak az állaga miatt)  ropogós meggy, és kakaós kekszrétegek.

Ha nagyon elszánt vagy, a készen vásárolt omlós keksz helyett készíthetsz egy kakaós, vajas kekszet is, de bevallom, én most nem voltam ennyire lelkes. Vagyis inkább nem voltam hajlandó bekapcsolni a sütőt.

Amire érdemes figyelni a krém elkészítésénél: a tejszín legyen hideg, a sajtkrém viszont inkább szobahőmérsékletű, így könnyebb lesz majd elkeverni a habbal, nem fog összeesni tőle.

Ez tipikusan az a süti, ami minél többet áll, annál finomabb lesz. Négy óra, vagy egy éjszaka után is finom, de kb. 24 óra alatt éri el a keksz és a tejszín azt a állagot, amikor a keksz már lágy, mint a piskóta, a tejszín pedig inkább krém. Vagyis pont jó, ha előre akarod elkészíteni a másnapi desszertet.

Hozzávalók 20 cm-es formához:

  • Kb. 250 g kakaós keksz (nálunk elég komoly dézsmálásnak volt kitéve, ezért nehéz a pontos mennyiséget belőni)

A krémhez:

  • 500 ml tejszín
  • 200 g mascarpone
  • 3-5 ek cukor (ízlés szerint)
  • Kb. 250 g meggy (magozva)


Tetejére:

  • 30-40 g tejcsoki

Elkészítés:

Először készítsd el a krémet. Verd fel a tejszínhabot, ízlés szerint édesítsd. Egy külön tálban habverővel verd lágyra-habosra a mascarponét, majd óvatosan forgasd hozzá a tejszínhabhoz. Én simán a habverő alacsony fokozatával kevertem össze. Állítsd össze a tortát. Rém egyszerű az egész, csak pakold egymásra a rétegeket:

Először jöhet egy réteg keksz. Persze nem fog rendesen "illeszkedni", de nyugodtan törd-morzsold méretre, nem fog látszani. Majd erre óvatosan a krém 1/3 része. Rá a magozott meggy kb. fele (néhány szemet tegyél félre a díszítéshez). Kicsit nyomkodd bele a krémbe, és jöhet megint egy réteg keksz, aztán a krém, végül a maradék meggy. Erre (naná) megint a keksz, végül a maradék krém. Tedd hűsölni a hűtőbe legalább 4 órára, de inkább egy éjszakára. Tálalásnál szerelj rá csokit, és szórd meg a maradék meggyel.

Jó étvágyat!

Romics BeaRomics Bea

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások