Vagy inkább feketeerdő ihletésű süti. Nem egy fotogén darab, szóval kerek szülinapi bulira biztos nem ezzel rukkolnék elő, de tökéletes hétvégi desszert. Tudod, a ronda (na jó, nem annyira szép), de finom kategória... ;)
Anyu meglepett egy zacskó meggyel, azzal a fajtával, ami inkább fanyar, mint savanyú, és nem annyira laza, lédús a szerkezete. A család annyira nincs oda érte (rajtam kívül), aprólábúnak is elég pár szem, sütiben viszont lelkesen fogyasztják. Megsütni sajnáltam volna, így inkább nyersen használtam fel.
A múlt heti málnás-joghurtoshoz képest ez most kicsit zúzósabb, viszont nem kevésbé finom. Könnyű tejszín (egy kevés mascarponéval - szigorúan csak az állaga miatt) ropogós meggy, és kakaós kekszrétegek.
Ha nagyon elszánt vagy, a készen vásárolt omlós keksz helyett készíthetsz egy kakaós, vajas kekszet is, de bevallom, én most nem voltam ennyire lelkes. Vagyis inkább nem voltam hajlandó bekapcsolni a sütőt.
Amire érdemes figyelni a krém elkészítésénél: a tejszín legyen hideg, a sajtkrém viszont inkább szobahőmérsékletű, így könnyebb lesz majd elkeverni a habbal, nem fog összeesni tőle.
Ez tipikusan az a süti, ami minél többet áll, annál finomabb lesz. Négy óra, vagy egy éjszaka után is finom, de kb. 24 óra alatt éri el a keksz és a tejszín azt a állagot, amikor a keksz már lágy, mint a piskóta, a tejszín pedig inkább krém. Vagyis pont jó, ha előre akarod elkészíteni a másnapi desszertet.
Hozzávalók 20 cm-es formához:
- Kb. 250 g kakaós keksz (nálunk elég komoly dézsmálásnak volt kitéve, ezért nehéz a pontos mennyiséget belőni)
A krémhez:
- 500 ml tejszín
- 200 g mascarpone
- 3-5 ek cukor (ízlés szerint)
- Kb. 250 g meggy (magozva)
Tetejére:
- 30-40 g tejcsoki
Elkészítés:
Először készítsd el a krémet. Verd fel a tejszínhabot, ízlés szerint édesítsd. Egy külön tálban habverővel verd lágyra-habosra a mascarponét, majd óvatosan forgasd hozzá a tejszínhabhoz. Én simán a habverő alacsony fokozatával kevertem össze. Állítsd össze a tortát. Rém egyszerű az egész, csak pakold egymásra a rétegeket:
Először jöhet egy réteg keksz. Persze nem fog rendesen "illeszkedni", de nyugodtan törd-morzsold méretre, nem fog látszani. Majd erre óvatosan a krém 1/3 része. Rá a magozott meggy kb. fele (néhány szemet tegyél félre a díszítéshez). Kicsit nyomkodd bele a krémbe, és jöhet megint egy réteg keksz, aztán a krém, végül a maradék meggy. Erre (naná) megint a keksz, végül a maradék krém. Tedd hűsölni a hűtőbe legalább 4 órára, de inkább egy éjszakára. Tálalásnál szerelj rá csokit, és szórd meg a maradék meggyel.
Jó étvágyat!