Joghurtos-málnás minitorta

jún. 25., 2017

Joghurtos-málnás minitorta

Gondolom, nem vagyok egyedül, aki nem szívesen kapcsolja be a sütőt a nyári 40 fokban. Vagyis ilyenkor a sütés nélküli nasik a nyerők, és persze ilyenkor nekem mindig a sajttorta ugrik be. A gond vele csak az, hogy az a fránya mascarpone nem épp egy - hmmm - alakbarát darab, a kb. 80%-os zsírtartalmával, úgyhogy ritkán tolhatom nagykanállal.

Ha nem is ugyanaz az élmény, de határozottan hasonló az élvezeti értéke a joghurtos sütinek. Ebben az esetben nagyrészt görög joghurtból készült, egy egészen kevés tejszínnel, az ízét pedig a friss málna adta meg. Az alján ropogós kekszmorzsa - nem túlbonyolítva - háztartási kekszből, a tetején friss gyümölccsel.

Könnyű, nyári, frissítő, garantáltan nem szuszogsz majd utána egy órát az árnyékban. ;)

Én most négy, nagyobb, kb. 8 cm átmérőjű szilikonformába tettem, mert valamiért azt gondoltam, hogy így egyszerűbb lesz kezelni. Tulajdonképpen nem is volt vele semmi gond, de pont ilyen jó lett volna egy sima tortaformában is, vagy akár a hagyományos muffin formában. A lényeg, hogy ha kisebb formát használsz, jó, ha szilikonos, mert így tudod majd szépen kivenni belőle a sütit.

Azt érdemes figyelembe venni, hogyha kisebb formát használsz, akkor mehet a keksz a tetejére, mert ki tudod majd fordítani, de ha tortaformában készíted, mindenképpen alulra kerüljön morzsa, hogy ne kelljen zsonglőrködnöd, mikor kiveszed a formából.

A málnát nem szűrtem át turmixolás után, így a minimagok benne maradtak. Ha ez számodra zavaró lehet, akkor érdemes a leturmixolt málnát egy szitán átpasszírozni.

Hozzávalók 4 darabhoz, vagy egy 20 cm-es tortaformához:

  • 300 g görög joghurt
  • 100 ml habtejszín
  • 80 g cukor (nálam nyírfa)
  • 200 g málna
  • 1,5 ek zselatinpor (+50ml víz a feloldáshoz)

A kekszréteghez:

  • 150 g háztartási keksz vagy kekszmorzsa
  • 50 g vaj

A tetejére:

  • málna, menta

Elkészítés:

Először turmixold le a málnát. Ha át szeretnéd passzírozni (így szabadulva meg a magoktól), akkor egy kevés vízzel, hogy vigye a turmixgép, ha nem, akkor a tejszínnel öntsd fel. Egy lábosban kezdd el melegíteni a joghurtot és a cukrot, majd add hozzá a málnát is. Oldd fel a zselatint a vízben, és keverd a málnás "szószhoz". Forrásig melegítsd, de ne hagyd forrni, mert kinyírod a zselatint. Ha kisebb formákat használsz, akkor öntsd a krémet a formába. Hagyj kb. egy ujjnyi helyet a morzsának.

Hagyd hűsölni a hűtőben, amíg a kekszalapot elkészíted:

A morzsát keverd el az olvasztott vajjal. Ha tortaformában készíted, akkor ezzel a lépéssel kezd, majd nyomkodd le a forma aljára, aztán arra öntsd a krémet.

Ha kisebb formába öntöd: szórd a krém tetejére a kekszet, óvatosan nyomkodd le, és tedd vissza a hűtőbe 3-4 órára, vagy amíg megdermed a joghurtos réteg.

A tetejét díszítsd málnával, mentával, fehércsokival!

Jó étvágyat! :)

Romics BeaRomics Bea

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások