Fogjunk legényt!

szept. 18., 2015

Fogjunk legényt!

Nem tudom, kitől és miért kaphatta ezt a nevet a legényfogó leves, mert az én legényemet egy sörben pácolt, ropogós sertéssülttel tudom igazán levenni a lábáról. Ennek ellenére elégedetten szürcsölgette ezt a levest, és amikor szedett magának még egy tányérral, tudtam, hogy ezzel is megfogtam.

Az étel a szeretet és a gondoskodás megnyilvánulása. A házias, saját magunk által készített finomságok teszik meleggé az otthonunkat és teljessé a családunk életét. Alig fél vagy egy óra alatt olyan ízletes tányérravalók készülhetnek, hogy a főzés után még bőven marad idő bezsebelni a bókokat.

Hozzávalók (nem szoktam méricskélni, "érzésből" adagolok mindent):

- 1 fej vöröshagyma

- 1-2 közepes nagyságú répa

- 1 petrezselyemgyökér

- 4-5 fej gomba

- egy fél csirkemell

- 25 dkg csirkemáj

- 1-2 marék zöldborsó

- 2-3 evőkanál tejföl

- 2 dl tejszín

- fél citrom leve

- só

- bors

- petrezselyemzöld

- tárkony

Apróra vágom a hagymát, megdinsztelem. Felszeletelem a zöldségeket, a gombát, a csirkemellet. Hozzáadom a hagymához és még pirítom. Felengedem kb. két liter vízzel, sózom, borsozom és főzöm. Félig főtt állapotában hozzáadom a felszeletelt májat, majd a borsót. Ha minden megpuhult, hozzáadom a tejfölt és a tejszínt.

Az alapreceptet kiegészítettem egyik kedvenc fűszerünkkel, a tárkonnyal. Nem kell a levesből sajnálni, csak finom lesz tőle. Ha szárított, akkor egy jó púpos teáskanálnyit szórok bele. Belefacsarok még egy fél citromot. Hagyom egy percig rotyogni, és már tálalható is a Kedvesnek. Friss petrezselyemzölddel megszórva még zamatosabb.

Laboncz Edina

 

 

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások