Honnan tudod, hogy elérkezett a karrierváltás ideje?

márc. 8., 2018

Honnan tudod, hogy elérkezett a karrierváltás ideje?

Nemrég hagytam el a "krisztusi kort" és már most utolért az életközepi válság. Keresem a helyem a világban, keresem az élet mélyebb értelmét és szeretném, ha lenne egy igazi hivatásom, amiből meg is tudok élni. Tudom, hogy írással, újságírással és a mentális egészséggel szeretnék foglalkozni és ezt a kettőt szeretném összekötni. Azonban még nem rajzolódott ki, hogy hogyan is pontosan, illetve a legfontosabb, hogyan tudnám ezt főállásban űzni. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen újságírással foglalkozhattam éveken keresztül, ebből éltem, de most történt egy kis változás. Mentálhigiénét tanulok, a suliban rengeteg a velem egykorú vagy nálam idősebb pályaelhagyó, útkereső.

Míg nagyszüleink, de akár még szüleink is ledolgoztak egy életet egy munkahelyen, addig mi már 3-4 évente is váltunk. De nem feltétlenül szakmát. Szakmát váltani ugyanis nagy döntés. Elhatározás, idő és pénz kell hozzá. Azonban elkerülhetetlen, ha nem érezzük jól magunkat jelenlegi munkakörünkben, vagy rájöttünk huszonévesen nem jó utat választottunk. Rengeteg nő például gyermekük megszületése után, az otthon töltött évek alatt határozza el, hogy saját vállalkozást indít, elkezd varrni, blogolni vagy bármi mást. A változás jó! Nem kell úgy élnünk az életünket, ahogy nem szeretnénk.

Íme néhány jel, ami arra utal, hogy komolyabban foglalkozzunk a karrierváltás lehetőségével:

Unalom és a szenvedély hiánya - minden nap unatkozunk munka közben, úgy érezzük, hogy teljesen értelmetlen az a nyolc óra, amit a munkahelyünkön töltünk el.

  • Ha munka, amit végzünk már nem jelent kihívást, mindennap mindent rutinból végzünk és ez zavar is minket.
  • A jelenlegi munkánk nem egyezik a céljainkkal.
  • Esetleg olyan hobbit űzünk, amiből akár meg is lehetne élni. 
  • Szenvedünk a magánéletünkben is. Van, hogy egy munka, amit nem szeretnünk kihat az életünk minden területére, ha negatívan befolyásol, ne habozzunk.

A lelki jólétünkhöz hozzátartozik, hogy olyan munkát végezzünk, amely elégedettséggel tölt el és kiteljesíti az életünket. Ne feledjük  Konfuciusz szavait:  "Válassz olyan munkát, amit szeretsz csinálni, és soha életedben nem kell dolgoznod."

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások