IGENélet tipp: 5 pozitív szokással a boldog életért

jan. 24., 2016

IGENélet tipp: 5 pozitív szokással a boldog életért

Mindenkinek erőfeszítéseket kell tennie azért, hogy olyan pozitív szokásokat, pillanatokat csempésszen be az életébe, aminek köszönhetően sokkal kiegyensúlyozottabb, ezáltal pedig boldogabbak lehetünk. Ne várjuk hát ölbe tett kézzel azt, hogy a szomorúság, a gondterheltség egycsapásra megszűnjön. Önámítás azt hinni, hogy egyszer minden rossz véget ér. Igenis kezünkbe kell vennünk az életünk irányítását ahhoz, hogy olyan változásokat érjünk el, amilyenekre vágyunk. Nézzük, mi az a 5 dolog, amit minden boldog ember megtesz napról napra!

1. Vedd körül magad vidám emberekkel!

Mindannyian tudjuk, hogy nem csak a szomorúság, az örökös problémázás, az állandó nyavalygás a ragadós, hanem a vidámság, a boldogság, a pozitív hozzáállás, a lelkesség is. A pszichológusok már negyed évszázada bebizonyították, hogy azok a emberek, akik boldog társasággal veszik körül magukat, ők is azzá válnak a jövőben. Próbáld meg a környezetedben megtalálni ezeket az embereket és találkozz velük gyakrabban! 

2. Ne csak beszélj, csináld is!

Hidd el, ha belevágsz valami újba, ami régóta az álmod, vagy egy évtizedes problémát akarsz megoldani, akármilyen kis lépésekkel állsz is neki a változtatásnak, eredményes lesz. Elégedett leszel magaddal. Úgy fogod érezni magad, mint egy kalitkából szabadult kismadár és szárnyalni fogsz a boldogságtól, hogy igenis megtetted, meg tudtad tenni az első lépést. Sokan abba a hibába esnek, hogy másoktól várják a megoldást szorult helyzetükben. Mi ne tegyük ezt! Mindenkinek meg kell tanulnia a saját lábán megállni és az önállóan elért sikert sokkal nagyobbra fogod értékelni, mintha más szerezte volna meg helyetted. 

3. Tanulj meg felállni a padlóról!

Igen, az életben az ember időről időre megjárja a mennyet és a poklot is. Meg kell tanulni mind a kettőt kezelni, hiszen az életünk nem csupán a boldogságról, hanem sajnos sokszor a gyötrelmes szenvedésről is szól. De ez fordítva is igaz. Ismered azt a japán mondást, miszerint "Bukj el hétszer, kelj fel nyolcszor"? És ez a lényeg. Mindig eggyel többször kelj fel, mint ahányszor elbuksz! Mindenkinek nyilvánvalóan más és más dolog segít a nehéz időszakokban. Van, aki a sportra esküszik, van aki olyankor élénkebb társasági életet él, van, aki beszerez egy motivációs könyvet és abból merít erőt. Gondold át, mi az, ami kizökkent téged a depresszióból, mi az, ami boldoggá tesz. Ha rájössz erre, akkor többé nem fogod azt érezni, hogy képtelen vagy újból felépíteni önmagadat.

4. Ünnepeld meg az apró sikereidet!

Akármekkora sikert is érsz el, az igenis siker. Nem tudod egy nap alatt megváltani a világot, de örülj már annak is, ha ma 20 másodpercet javítottál a futásban, vagy annak, hogy a főnököd megdicsért a munkahelyeden, mert kiválóan teljesítettél egy projektben. Vedd észre az apró eredményeket, a szép dolgokat, amik körül vesznek, s biztosak vagyunk abban, hogy jobban fogod érezni magadat a nap folyamán. És ne felejtsd el megjutalmazni magadat, vagy a társadat egy-egy siker után! Most nehogy nagy dolgokra gondolj! De bizony-bizony néha igenis megérdemlünk egy gombóc fagyit vagy lepjük meg életünk párját a kedvenc süteményével egy fárasztó nap után. Ugye, hogy kivitelezhető?

5. Tégy jót valakivel!

Írtunk már nektek arról, hogy Alex Korb neurológus szerint a nagylelkűség nem végleges erőforrás, ugyanis egy olyan spirált képes létrehozni, melynek eredményeképpen egyre többet szeretnénk segíteni másokon. Ennek pedig az egyik legjobb módja az, ha önkéntes tevékenységet folytatunk. A szakember szerint az önkéntesség segít abban, hogy felfedezzük pozitív tulajdonságainkat, rádöbbenjünk arra, hogy milyen jó emberek is vagyunk. Kialakul egyfajta önigenlés, ami olyan pozitív változásokat is magával hozhat, mint az egészségesebb táplálkozás vagy a dohányzásról való leszokás. De ez még nem minden! A társadalmi munka segít csökkenteni a szorongást és a depresszió kialakulásának kockázatát. 

Próbáld ki a módszerünket és hidd el, másként fogod látni a világot. Azt viszont ne felejtsd el: csak Te vagy az, aki változtatni tud.

Szilvási Kassai-EszterSzilvási Kassai-Eszter

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások