Így küzdj a téli depresszió ellen!

jan. 29., 2018

Így küzdj a téli depresszió ellen!

A téli időszak sokak hangulatára negatívan hat. A szezonális depresszió bármelyik évszakban jelentkezhet, de leggyakrabban ezekben a hónapokban alakul ki. Néhány éve vettem észre magamon, hogy a sötét, a hideg, a bezártság nagyon rosszul hatnak rám, elkezd tartósan rossz kedvem lenni, sokkal többet szeretnék aludni, mint amennyit tudok és mindenféle mozgás nehezemre esik.

Ha észreveszem a tüneteket, elkezdek Omega3 kapszulát szedni, néha elmegyek szoláriumba, próbálok azért kimozdulni és friss levegőn lenni, korábban pedig orbáncfű teát is ittam. Sokszor segítenek ezek a módszerek, de akkor lélegzem fel igazán, amikor elkezd tavaszodni - olyan mintha egy nagy kő esne le a szívemről.

A skóciai Glasgow Egyetem kutatása szerint,a nőknél nagyobb a szezonális depresszió kockázata, mint a férfiaknál. Azt azonban nem tudták megállapítani, hogy ennek mi lehet az oka. Egyesek szerint egyértelmű, hogy köze van a sötét, rövid nappalokhoz. Amikor reggel fel kell kelnünk, a szerveztünk még nincs rá készen, hiszen kint még „éjszaka” van.

Ha a következő tüneteket vesszük észre magunkon, kezdjünk gyanakodni: borús hangulat, negatív gondolatok, sötét jövőkép, megnövekedett alvásigény, állandó fáradtságérzet, fokozott szénhidrátbevitel igénye, érdeklődés beszűkülése, visszahúzódás a társas- és párkapcsolatokból, szexuális aktivitás csökkenése, romló koncentrációs készség és munkateljesítmény, feszültségek, érzelmi zavarok.

Szakemberek szerint segíthet a fényterápia, az Omega3 zsírsav, a mozgás, a közösség, egy-egy nagy séta nappal, színes ruhák, néhány narancssárga és piros gyertya körülöttünk.

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások