Hölgyek, urak, de főleg hölgyek! Tegyük a szívünkre a kezünket! Melyikünk nem veszik el szívesen egy adag habos-édes-krémes csodában a nap bármely szakában! De főleg a kiadós vasárnapi ebéd után kotorászunk előszeretettel sütemény után. Na, a mai nap anyósom egyik remekét mutatom be nektek, a kekszes-diós-habos tortát, mely ráadásul sütés nélkül készül, így meleg nyári napokon is elkészíthető.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg háztartási keksz összetörve
- 10 dkg vaj
- 2 csapott ek. kakaó
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- kevés rum
Diókrémhez:
- 18 dkg darált dió
- 1,5 dl forralt tej
- 18 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- csokireszelék
Közepére:
- idénygyümölcs
Tetejére:
- tejszínhab
Elkészítés:
A tésztához az összetört háztartási kekszet összegyúrjuk a vajjal, a kakaóporral, a cukorral és vaníliás cukorral. Egy-két korty rummal vagy rumaromával ízesítjük. Ha a massza túl száraz lenne, néhány evőkanál tejjel lazíthatjuk. A kekszes alapot egy 24 cm átmérőjű tortaformába nyomkodjuk.
A krémhez a darált dióra öntjük a forró tejet. Kihűtjük. Amíg hűl, a vajat a cukorral kikeverjük, majd összekeverjük a kihűlt diókrémmel.
A tortaforma alján simuló kekszrétegre olyan gyümölcsöt sorakoztatunk, ami épp van. Kiváló szederrel, eperrel, málnával, áfonyával, barackkal, meggyel, télen befőttel is. Mivel a kekszalap és a diókrém is meglehetősen tömény, a savanykásabb, fanyarabb gyümölcsök remekül ellensúlyozzák a többi alkotóelem édességét. A gyümölcsrétegre jön a diókrém, majd a tetejére a felvert tejszínhab. Ha még fokozni szeretnénk a látványt, étcsokireszelékkel tetőzhetjük az élvezeteket.
Gyors és látványos édesség, fogyókúrába NEM illeszthető! :)
(2016. szeptember 11.)