Kell a süti ünnep után is: isteni paleo gyümölcskenyér

dec. 28., 2016

Kell a süti ünnep után is: isteni paleo gyümölcskenyér

Nem mondom, hogy nem szoktam bűnözni ünnepekkor, van, hogy bekapok egy-két szelet cukros, fehérlisztes sütit, de nem nagyon jellemző. Idén például egy darab Horthy-szeletnél tartok, pedig hivatalosan már elmúlt karácsony. :) De nagyon szerencsés vagyok, mert kedves édesanyám mindig figyel arra, hogy én se maradjak édesség nélkül. A diétás bejglik – egyébként talán még finomabbak, mint az eredeti – mellett az idei kedvencem a paleo gyümölcskenyér. Már majdnem elfogyasztottam egy egészet, de vendégségbe is ezt vittem, és kirobbanó sikere lett. Tartottam tőle, hogy száraz lesz, de egyáltalán nem, sőt csak úgy olvad a számban. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom, olyan érzést ad, mintha egy csupacsoki sütit ennénk, ráadásul egészséges is. Ja, és a legfontosabb: nagyon egyszerű elkészíteni. Köszönet Pocakpannának a receptért!

Hozzávalók (18cm-es tortaformához):

  • 20 dkg aszalt szilva
  • 10 dkg görög mazsola
  • 10 dkg aszalt vörösáfonya
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 1 dl méz
  • 80 ml Amaretto likőr
  • 1 teáskanál rumaroma
  • 150 ml narancslé (1,5 narancs kifacsart leve)
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 1/4 teáskanál szegfűszeg
  • 1.5 evőkanál holland kakaópor
  • 2 tojás
  • 16 dkg darált dió
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 4 evőkanál kókuszolaj

Elkészítés:

Felaprítjuk az aszalt barackot és szilvát, majd egy lábasba rakjuk a mazsolával és aszalt vörösáfonyával együtt. Ráöntjük a mézet, narancslevet, Amaretto likőrt, rumaromát, megszórjuk a fahéjjal, szegfűszeggel, kakaóporral és belekanalazzuk a kókuszolajat is. Alágyújtunk, és nagy lángon felforraljuk. Amint felforrt, kis lángon főzzük 5 percig. Lehúzzuk a melegről és hagyjuk hűlni 20 percig, majd gyors mozdulatokkal elkeverjük benne a tojásokat, majd ugyanilyen gyorsan a szódabikarbónával elkevert darált diót. Sütőpapírral kibélelt 18cm-es tortaformába öntjük, és 150 fokon sütjük 1 órát (vagy amíg kiállja a tűpróbát). Hagyjuk teljesen kihűlni felszelés előtt (legalább 2 óra), de másnap a legjobb, mikor már az ízek összeértek. 

Jó étvágyat kívánok!

 

Sinkovics SzilviaSinkovics Szilvia

Hozzászólások