Két munkahely között - melyiket válaszd? (Felidéző)

jan. 3., 2018

Két munkahely között - melyiket válaszd? (Felidéző)

Lehet, hogy éppen olyan helyzetben vagy, hogy munkahelyet váltanál. Vagy álláskeresőként több ajánlat közül választhatsz. Ilyenkor nehéz a döntés, hiszen  nem tudhatod előre, melyik munkahelyen mi vár, nem akarsz rossz döntést hozni, de a jótól sem akarod magad elvágni. Miket érdemes ilyenkor átgondolni?

  • Hol jobb a légkör?

Látsz-e mosolygós embereket magad körül? Ahol jókedvűen dolgoznak az emberek, ott valószínűleg jól érzik magukat. Ahol viszont feszült, rossz a hangulat, ott nem jó dolgozni.

  • Hol szimpatikusabb a főnök?

Az a vezető, akinek a jelenlétében oldott, nyitott tudsz lenni, biztosan jobban meglátja a benned rejlő képességeket, hiszen meg fogod tudni mutatni neki, hogy mire vagy képes. Ha a főnököd jelenlétében szorongsz, félsz, vagy összeszedetlenül beszélsz, kevésbé fogsz tudni kibontakozni, így esetleg az előléptetésed is elmaradhat.

  • Hol fogsz dolgozni?

Naponta több órát utazni, reggelente átszelni a várost, az nagyon idegőrlő, fárasztó dolog. Nem mondom, hogy ez a legfontosabb szempont, de igenis számít. Főleg, ha párod, családod van. Nem biztos, hogy jó, ha a velük tölthető idő egy részét utazásra pazarlod. Ha közelebb van a munkahelyed, egy csomó időd megmarad.

  • Mennyire kötött a munkaidő?

Rugalmas munkaidő-kerettel, otthon végezhető munkával sok embernek válhat könnyebbé az élete. Miért ne dolgozhatnánk bármikor, bárhol, ha a munkánkhoz elég egy számítógép (persze, tudom, nem mindenkinek van ilyen munkája). A digitális nomád életmód nagyon vonzó és ma már szerencsére simán kivitelezhető.

  • Hol jobb a fizetés?

Alapfizetés, bónusz, prémium, jutalék, cafeteria, ruhapénz, év végi jutalom - minden lehetséges összeget írj fel egy egész évre vonatkoztatva és oszd el 12-vel, így kiderül, mennyi lehet a havi jövedelmed. Nem biztos, hogy a pénz lesz a fő motiváló erő, de mindenképpen vedd számításba ezt is.

  • Hol tudod megvalósítani önmagad?

Kérdezz rá nyugodtan, van-e előrelépési lehetőség. Ha van valami extra tudásod, akkor azt hogyan tudod kihasználni - például lehetsz-e a témád kiemelt szakértője? Megfelel-e az adott állás a képzettségednek, érdeklődésednek? Ezt is gondold át. Persze, a legfontosabb, ha azt csinálhatod, amit szeretsz. Ha erre van lehetőséged, önmagában az is főnyeremény.

  • Milyen lehetőségeid vannak a munkán túl?

Szolgálati lakás vagy szállás, tanulási lehetőség, nyelvtanfolyamok? Vagy esetleg kiemelt szociális juttatások? Nagy kincs az olyan munkahely, ahol ilyesmit is kapsz. Ezeket is vedd számításba!

  • Hol tudsz étkezni, vásárolni?

Ha a munkahelyed jó környéken van, ebédidőben el tudsz intézni egy bankolást, egy vásárlást. Ha viszont a “világ végén”, akkor minden ügyintézéskor szabadnapot kell kivenned, vagy csúsztatnod. Nem mindegy az sem, vannak-e jó éttermek a környéken, mert ha nincsenek, akkor vinned kell magaddal ebédet, vagy rendelned kell.

Kívánom, hogy a lehető legjobb megoldás szülessen egy ilyen helyzetben. Ha viszont nem úgy alakul, akkor ne feledd: nem muszáj örökké ugyanott dolgoznod. Ha úgy alakul, továbbléphetsz! Sőt, ha nem érzed jól magad, tovább is kell! 

 

(Cikkünk 2017. szeptember 16-án jelent meg.)

Zigó JuditZigó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások